Télies napok: havazás, akár 5-8cm hó, szélvihar, hózivatarok!

Télies napok: havazás, akár 5-8cm hó, szélvihar, hózivatarok!

A március sem vitte túlzásba a tavaszi időt és úgy tűnik az április sem hajlik a globális felmelegedés felé. Már szombaton is sokfelé volt hózivatar, sőt a Kékestető és magasabb hegyeink fehérbe öltöztek. A hétfő kemény faggyal indul, ám délután kellemes meleg lesz, de ahogy az mostanában szokás, a jó idő gyorsan elillan.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇❤

Így ment el a tegnapi (hó)zápor Szeged mellett, szerdán is lehet hasonlóban részünk:

Hétfő este nyugat felől markáns hidegfront tör be hazánkba, órák alatt 5-10 fokos lehűlést okozva. A gyors váltás erős széllel jár, sőt sokfelé viharos lökések is lesznek. A Dunántúlon és a hegyekben 70-80km/h-s szél valószínű, de a Balaton térségében a 90km/h-t is mrghaladhatják a legerősebb lökések. A széllel együtt hideg levegő árasztja el hazánkat és hajnalban egyre nagyobb területen hűl fagypont köré a levegő, a magasabb helyeken fagyni fog.
A csapadék késő este éri el a nyugati területeket és halad keletnek. Reggelig az Északi-középhegységben, délnyugaton és nyugaton havazhat, általában lepel-2cm eshet, de a hegyekben, főleg a Kőszegi-hegységben és a Bükk, Zemplén csúcsain 5cm-t meghaladó mennyiség hullhat.

Napközben a front mögött továbbra is viharos lesz a szél és nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet. A kora délutáni órákig északon és északkeleten még havazhat, majd a csapadék a keleti határhoz szorul vissza, ahol vegyesen hó, havas eső és eső is eshet. A maximumok 0 és 6 fok között lesznek.

Szerdán hajnalban élénk lesz a szél, és változóan felhős idő lesz. Nagy területen hűlhet fagypont köré a levegő hőmérséklete. Csapadék keleten elszórtan valószínű, gyenge hószállingózás formájában.

Napközben folytatódik a szeles idő  és kifejezetten hűvös lesz. Általában 4-10 fok körül lesznek a maximumok, de a hegyekben akár végig fagyhat. Országszerte kialakulhatnak záporok, esetleg zivatarok és hózáporok, de északon, északkeleten nagy számban lehet hózápor, hózivatar. Ezeket viharos szél, intenzív csapadék, hódara, kis méretű jég és villámlás kísérheti.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Tél havazás hó szélvihar hózivatar

Borító: MTI fotó