Súlyosbodó aszály!

Egyre súlyosabb az aszály hazánkban!

Az idei tavasz több szempontból is hasonlít a tavaly átélthez. Késői, károkozó fagyok, viharos szél, és aszály. Ez mind súlyosan érinti a hazai mezőgazdaságot. A növények lemaradtak a fejlődésben, és a fagyok immár nem csak a korai sárgabarackokban, de az őszibarackban, meggyben, cseresznyében, szőlőben, és dióban is kárt tettek, részleges, helyenként minimális termés várható.

Az aszály miatt a tavaszi vetések nehezen kelnek, de az őszi kalászosokkal is baj van, nem fejlődnek megfelelően, és a legyengült állományokat könnyebben támadják meg a kórokozók, illetve a gyomnövényekkel is nehezebben konkurálnak.

Hogy mennyire súlyos a helyzet, az alábbi térképeken jól látható:

Forrás: met.hu
Súlyosbodó aszály!
Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

A tavaszi időszakban különösen fontos a talaj felső rétegeinek víztartalma, de a felső 5cm országos szinten is igen száraz, így a magok nem tudnak csírázni. A hideg miatt pedig több helyen is újra kell vetni, ami mind pénzben, mind időben komoly kiesés.

Jövő héten hidegfront érkezik, ennek csapadéka már várhatóan végre mérsékeli a súlyosbodó aszályt, és a növényeknek lehetőségük lesz a fejlődésre.

Az előrejelzések alapján a következő 1 hétben jelentős mennyiségű csapadék várható, viszont épp ott lehet a legkevesebb, ahol a legnagyobb a baj jelenleg:

Forrás: Wxcharts.com
Forrás: Wxcharts.com
Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal