22 fok után zivatarokkal, havazással, szélviharral hidegbetörés jön!

22 fok után zivatarokkal, havazással, szélviharral hidegbetörés jön!

Az eddig is télre emlékeztető tavasz a folytatásban sem tesz eleget nevének és jó eséllyel április második felében is lesz alkalmunk hóesésben sétálni az ország egyes pontjain.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇


Európai hosszútávú előrejelzés:

Hőmérsékleti előrejelzés, animáció:

Ciklonok nyugaton, tavasz középen és keleten!

Röviden így lehetne jellemezni a következő néhány napot. A kontinens nyugati felét, egészen Spanyolországtól Skandináviáig hűvös, sokfelé havas, ciklonokkal és frontokkal tarkított idő határozza meg. A térségbe nem tud beáramlani a meleg, hiszen egy nagy kiterjedésű anticiklon az Atlanti-óceánon blokkolja útját.

Zivatar havazás hidegbetörés szélvihar


Eközben Közép- és Kelet-Európa néhány napra megtapasztalhatja ezt a tavasznak nevezett titokzatos évszakot. A ciklonok eleinte előoldalon melegebb levegőt szállítanak fölénk,  sőt a hétvégén egy mediterrán ciklon melegadvekcióját is élvezhetjük, így akár 20-22 fokot is mérhetünk. Ez a melegedés várhatóan keddig tart, majd elindul keletre a hideg.

Újabb hidegbetörés hozhat zivatarokat, havat!

Keddtől kezdve az időjárás ismét téliesebb külsőt ölt magára, hiszen több tényező is együttesen rásegít erre. Egy anticiklon foglalja el a kontinens délnyugati, majd nyugati részeit is, ami jelentősen meggátolja az ekkor már megszokott déliesebb áramlást. Ezzel együtt a hétvégén még meleget szállító mediterrán ciklon egy északabbra elhelyezkedő ciklon hidegfrontjával együtt utat nyit a hidegnek. A front és a mediterrán ciklon felhőzete együttesen okoz majd a hét közepén először esőt, záporokat, zivatarokat, majd a hidegszektorában beáramló hideg mentén a csapadék nyugat felől hóba, havas esőbe válthat és ismét várhatóan napokig az átlag alatt lesz a hőmérséklet és hózáporokkal tarkított időnk lehet.

Jóval az átlag alatti hőmérsékleteket mérhetünk

Az átlaghoz közeli, hidegebb folytatás!

A jelenlegi számítások szerint április végéig nem tör be tartósan az igazi tavaszi meleg. Egy anticiklon gátolja majd nyugat felől és keletebbre a keletkező ciklonok hidegadvekciója további hideg levegőt szállít Európába. Ennek köszönhetően még nem kizárt, hogy a hónap utolsó napjaiban is elő kell venni a téli kabátot és a kesztyűt!

Ez is érdekelhet!  Május elsején is folytatódik a kora nyárias idő, de estétől délnyugaton már lehet záporeső
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Részletes hazai előrejelzés:

Szombaton nyugodt időnk lesz, sokat süt majd a nap. A légmozgás élénk, a Dunántúlon erős lesz déli irányból. Érdemes kihasználni a tavaszi időt. Reggel néhol fagyhat, de délután szinte mindenhol 15-18 fok között mérhetünk.

Vasárnap kicsit nedvesebb levegő áramlik fölénk dél felől, így valamivel több lesz a felhő, néhol zápor is kialakulhat. Reggel 0 és 7 fok között mérhetünk, napközben 18-20 fok körül lesz. A légmozgás erős, nyugaton viharos lesz déli irányból.

Hétfőn lesz a legmelegebb. Ekkor hajnalban 2-8 fok között mérhetünk és napközben sok napsütés, kellemes idő lesz. A legmelegebb órákban 19-22 fok lesz. Késő délutántól nyugat felől már felhősödés kezdődik. A déli szél országszerte élénk, nyugaton viharos lesz.

Kedden kettősség alakul ki hazánk fölött, ugyanis egyszerre hat majd ránk egy hullámzó hidegfront és egy mediterrán ciklon. Reggel inkább a Dunántúlon és a főváros térségében, majd napközben keletebbre alakulhat ki zápor, zivatar.  Nyugat felől viharos erejű széllel megkezdődik a hideg beáramlása, és a csapadék fokozatosan hóba válthat át. Jelenleg úgy néz ki, hogy keleten zivatarok lesznek, nyugaton, délnyugaton akár néhány centiméter hó is hullhat, majd éjszaka délnyugat felől zápor, zivatar, hózivatar, graupel zápor és havazás egyaránt előfordulhat. A nyártól a télig lényegében bármi fellelhető lesz a Kárpát-medencében.
Ez a kettősség a hőmérsékletben is látszani fog, hiszen nyugaton és a Bakonyban fagypont körül, néhány fokkal felette alakulnak majd a hőmérsékletek, közben keleten 20-22 fok lehet eleinte. A szél nyugat felől viharossá fokozódik, a legerősebb lökések este a Dunántúlon meghaladhatják a 85-90km/h-t!

Szerdán folytatódik a hideg beáramlása. Hajnalban még délen és keleten lehet zivatar, hózivatar, majd napközben hózáporok, graupelzáporok alakulhatnak ki. Hideg, szeles napunk lesz. Nyugaton a 90km/h-t is meghaladhatják a legerősebb lökések. Reggel fagypont körül mérhetünk, napközben is jellemzően 10 fok körül, az alatt.

Ez is érdekelhet!  Szinte zavartalan napsütéssel folytatódik a kora nyárias idő

Csütörtökön és pénteken is viharos lesz az északnyugati szél. Főként a hegyekben és a Dunántúlon, akár 65-70km/h-s lökések is lehetnek. Reggel többfelé lehet fagypont körüli hideg és napközben is 15 fok alatt mérhetünk. Zápor, hózápor országszerte szórványosan valószínű.

Modell képek: wxcharts

Borító: kosciusko