Holnap estétől: akár 10-15cm hó, zivatarok, 100km/-s szél

Hétfőig délig országszerte marad a meleg, tavaszias idő, majd délutántól változás következik be: északnyugat, nyugat felől markáns hidegfront érkezik, jelentősebb csapadékkal, lehűléssel, széllel!

Hőmérséklet, lehűlés

A frontnak köszönhetően jelentős lehűlésre kell számítani. Hétfő késő estétől északnyugat felől, nyugat felől fokozatosan áramlik be a hideg levegő, ezért kedden délben a Dunántúlon fagypont körüli hőmérséklet lesz, még Dunától keletre 12-17 fok sem kizárt, kedd estétől már országszerte hideg időre kell számítani.

Tarkó Péter

Az ország magasabb pontjain kell főleg tartósabb havazásra számítani, több centi hóval, de a Dunántúlon a síkvidéken is számítani kell téli csapadékra: havas eső, havazás formájában, de max átmeneti fehéredés lehetséges. Hegyekben, Alpokalján akár 5-15cm hó sem kizárt, de a Bakonyban 20cm feletti hóréteg sem kizárt.  Az ország nagyobbik részén jelentős esőre kell számítani.

Zivatar

A front következtében az országban bárhol számíthatunk zivatarra, ám erre legnagyobb esély az ország keleti részén van, illetve hétfő délután északnyugaton. A frontot felhőszakadás és viharos szél kísérheti, akár jégesővel.

Szél

Az ország nagy részén a szél megélénkül, több helyen viharossá fokozódik, a Kőszegi-hegység, Bakony környékén akár 100km/h feletti lökés sem kizárt. A Havas tájakon hófúvás is lehetséges.


Borítókép: MTI , illusztráció!