Holnaptól: a hegyekben akár 20cm hó, máshol 20-40mm eső!

Holnaptól: a hegyekben akár 20cm hó, máshol 20-40mm eső!

Hidegfront éri el térségünket, amit egy mediterrán ciklon követ. Hétfő este mar a Dunántúlon zivatarok is kialakulhatnak és az északnyugati szél viharossá fokozódik, majd hajnalban a középső és északi részeken is lehet zápor, zivatar.

Kedden napközben nyugat felől a ciklon hátoldalán viharos, 70-80km/h-s széllel hideg levegő érkezik és országszerte csapadékos idő lesz. A Dunától keletre záporok, zivatarok és áztató eső egyaránt valószínű, jelentős mennyiség várható. A Dunántúlon a kezdeti esőt a hegyekben havazás, az alacsonyabb területeken időszakos havas eső, hó válthatja fel. Reggel még a Kőszegi-hegység kivételével mindenhol fagypont felett alakulnak a hőmérsékletek, keleten akár 8-10 fok is lehet, majd napközben nyugat felől hűl a levegő. Az alacsonyan fekvő részeken 2-5 fok valószínű a Dunántúlon, de 600m felett 0, -3 fok között mérhetünk. A Dunától keletre csak lassan halad a hideg, így a Duna-Tisza közén 7-13 fok várható, míg a Tiszántúlon, akár 20 fok is lehet.

Szerdán folytatódik a csapadékos idő, egyre keletebbi súlyponttal és már a Tiszántúlt is eléri a hidegebb levegő. A szél éjszaka és napközben is erős, a hegyekben és a Dunántúlon viharos lesz, 70-90km/h-s lökésekkel. Hajnalban a Dunántúlon 2-3 fok valószínű, a hegyekben 0, -3 fok, míg keletebbre 3-8 fok. Napközben sem sokat melegszik a levegő, sőt északkeleten és északon fagypont köré hűl, így a Bakony és Mecsek után az Északi-középhegységben és északkeleten is havazhat. Szerda estig a legtöbb csapadék a középső részeken, északon és a Bakonyban eshet. Nagy területen valószínű 20-25mm csapadék, de a Kecskemét-Gyöngyös széles sávban 30-40mm is eshet. Országszerte 10mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. A hegyekben 3-10cm hó várható, de a Bükk, Mátra csúcsain, akár 15cm is eshet, míg a Bakonyban, kiemelten a Kab-hegyen és Kőris-hegyen 20cm hó sem kizárt kedd reggeltől szerda estig.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Hegyek hó eső
Tarkó Péter, Metkép

Térképek: wxcharts

Borító: MTI fotó