Felmelegedés érkezik!

Hamarosan enyhül időjárásunk, felmelegedés kezdődik!

Sajnos már hetek óta többnyire átlag alatti hőmérsékleteket mérhettünk, és olyan, szokatlan helyzeteken vagyunk túl, mint április közepén nagy területen kialakuló szilárd csapadék, vagy a több napos, erős reggeli fagy.
Bár a következő napokban még reggelente fagyhat, hamarosan melegedés kezdődik!

Ugyan a két nagy előrejelző modell némiképp másképpen látja a felmelegedést, de abban mindkét modell egyetért, hogy a hőmérsékleti értékek végre elkezdenek közelíteni az ilyenkor megszokotthoz.
A jövő hét közepétől már kellemesebbek lesznek a nappalok, és az éjszakai fagyok is megszűnnek, ki lehet vinni a leandereket, muskátlikat végre.

Hétfőn jellemzően 12-15 fok várható, keleten, délkeleten lehet melegebb, míg északon, és északnyugaton hidegebb. Napközben északkeleten az északkeleti, északnyugaton az északkeleti szél élénkül meg, melyet erős lökések kísérhetnek! Többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyek környezetében viharos széllökésekre is számítani kell, illetve apró szemű jég kísérheti az intenzívebb cellákat!

Kedden 14-16 fok körüli lesz a hőmérséklet, csupán északon lehet ennél némileg hidegebb. Helyenként megélénkülhet az északi szél, és elsősorban a Tiszántúlon záporok, zivatarok várhatóak, melyeket erős, viharos szél, és jégeső kísérhet!

Szerdán átmenetileg megtorpan a melegedés, és érintő hidegfront miatt, melynek hatására napközben 12-14 fokig melegszik a levegő, és ismételten záporok, zivatarok alakulnak ki, a front vonalán, a Tiszántúlon.

Csütörtöktől igen bizonytalan a helyzet, a két nagy modell egymásnak ellentétes forgatókönyvet vár, illetve az egyes tagok is igen bizonytalan helyzetet vetítenek előre, így nem is megyünk bele mélyen ezen időszak időjárásának előrejelzésébe.
Valószínűleg marad a csapadékos jelleg, átlagos, vagy kicsit az alatti hőmérsékleti értékekkel.

Az ECMWF, és a GFS előrejelzése a jövő hétre. Hőmérsékleti értékek, 2m-es magasságban.

Erőteljes melegedés, a jövő héten már 20 fok is lehet!

Előrejelzési térképeinket a Wxcharts.com szolgáltatta.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt