Holnap zivatarlánc: 20-30mm eső, jég, 70-90km/h szél!

Holnap zivatarlánc: 20-30mm eső, jég, 70-90km/h szél!

Holnap egy hidegfront hatása érvényesül majd hazánkban. A front előtt még erős déli áramlás lesz, melyet erős délnyugati szél és magasabb hőmérsékletek jeleznek majd. A légkör a késő délelőtti órákig jellemzően száraz lesz zivatarok kialakulásához, legfeljebb északon és északnyugaton lehet, máshol csak kis valószínűséggel. Ennek köszönhetően eleinte többfelé napos, változóan felhős idő lesz.
Ez kedvez majd a zivataroknak közvetve, hiszen kellő mennyiségű talajalapú energia (cape) jöhet össze. Dél körül nyugat és észak felől már nedvesebb levegő érkezik fölénk, ami szórványosan már záporok, zivatarok kialakulásához vezethet.

Délutánra viszonylag magas cape lesz, jellemzően 400-900J/kg mennyiségű, a legmagasabb a Tiszántúl északi felén és a Jászságban lehet. Ahogy a front halad kelet, délkelet felé, a nedvesség is növekszik és a szélnyírás értéke is emelkedik. A front előtt 8-10m/s, a front mentén 10-13m/s, bár nyugaton és északkeleten a 15m/s-ot is elérheti. Ez azért fontos, mert a kellően magas szélnyírás kedvez a multicellás zivataroknak, illetve 15m/s-tól a szupercellásoknak is, bár erre jelenleg kevés az esély, esetleg egy-egy hibrid cella. Mindenesetre a 10 feletti érték hosszabb életű és erősebb zivatarokat eredményezhet.

Az um modell szerint is egy zivatarlánc alakulhat ki

Az ország déli felére estére érhetnek oda a zivatarok, ám ott kétséges, hogy mennyi energia marad a számukra, hiszen a talajfront, azaz a szél kifuthat, mégis egyre valószínűbb, hogy kitart a csapadék.

Az arome modell szerint nem fut ki a talajfront
Délután még erős délnyugati szél
Estére viszont nem kizárt az ECMWF alapján, hogy kifut a talajfront

A zivatarokat jellemzően a következők kísérhetik:
-jégeső (általában <1cm)
-nagy mennyiségű eső (20-30mm)
-viharos szél (70-80km/h)

Főleg a Kecskemét-Tiszafüred széles vonalon:
-nagyobb méretű/mennyiségű  jég (~2cm átmérő)
-80-90km/h szél
-ismétlődő esőzés (>30mm), ám erre nyugaton is van esély

Holnap zivatarlánc eső jég szél
Tarkó Péter, Metkép

Paraméter térképek: wxcharts

Széltérkép: omsz

Figyelmeztető Előrejelzésünk itt.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső