Jön az igazi tavasz? Még nem!

Jön az igazi, hamisítatlan tavaszi idő? Sajnos még nem.

Bár sokan nagyon várják már hogy beköszöntsön az igazi tavaszi idő, -ami így április vége felé nem nagy elvárás- a következő napokban még inkább kora tavaszias időjárásban lesz részünk.

A tegnap érkezett hidegfront mögött továbbra is hideg levegő érkezik a magasban fölénk, így a hőmérsékleti értékek lényegesen az ilyenkor megszokott alatt maradnak.
Ennek oka egy, tőlünk messze északon örvénylő ciklon, melynek hátoldalán akadálytalanul éri el hazánkat a hideg légtömeg.

Még nem érkezik a tavaszias idő! Tartós melegedésről szó sincs.
Forrás: Wxcharts.com

Szerdától ugyan dél felől enyhébb léghullámok érkeznek, de a 16-18 fokos meleg idő inkább a déli, délkeleti tájakra terjed majd ki, és kérészéletűnek tűnik, 1-2 nap melegebb időszak után ismét lehűlés érkezik, kiadós csapadékkal.

Jelenleg, ameddig csak a modellek ellátnak, tőlünk északra vágtató ciklonok látszanak, amik újabb és újabb hideg légtömegeket terelnek hazánk fölé, miközben 1-2 napra lehet enyhébb az idő.

Összességében csapadékos, hűvös, szeles időszaknak nézünk elébe, 1-2 napos melegebb periódusokkal, inkább március végi, mint április végi időjárással. Hosszabb, több napig tartó 20 fok feletti hőmérséklet nem látszik sem az előrejelzési térképeken, sem a fáklyadiagramokon, de az anomália előrejelzések szerint is az ilyenkor megszokotthoz képest hidegebb idő valószínűsíthető, ráadásul ismét fagyok jönnek!

Borítókép: Wxcharts.com