Hőhullám érkezik pénteken!

Hőhullám érkezik pénteken, majd szombaton zivatarok!

A következő napokban eleinte lassan, majd a hét vége felé rohamtempóban emelkedik a hőmérséklet. Pénteken már 25 fok feletti maximumokra számíthatunk, szombaton pedig már 28-29 fok között lesz a legmelegebb órákban, de egy-egy területen akár 30 fok is lehet!

Hőhullám érkezik!
Térkép: MetKép / Tarkó Péter

Az erőteljes melegedést egy tőlünk északnyugatra elhelyezkedő ciklonnak köszönhetjük, amely lassan északkelet felé mozog. Ennek előoldalán szubtrópusi eredetű légtömegek érik el hazánkat, jelentős felmelegedést okozva. A hőhullám legmelegebb szakasza a ciklon hidegfrontja előtt várható, ekkor már igen erőteljes melegáramlat érkezik hazánkba.

A két nagy modell (GFS, ECMWF) által előrejelzett hőmérséklet a 850hPa-os (~1500 méteres) magasságra. A videó borítóképe a szombati nap ugyanezen magasságra vonatkozó anomália térképe:

Az előrejelzési térképek forrása: Wxcharts.com

Szombaton élénk, helyenként erős lesz a déli, délnyugati szél, ez némileg ront a hőérzetünkön is. Eközben a magasban egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk, a hidegfront erre a nedves, meleg levegőre fut rá, és várhatóan zivatarok, akár zivatarlánc is létrejöhet.