Viharos széllel érkezik a hidegfront szerdán!

Szerdán egy hidegfront érkezik, viharos szelet, záporokat, lehűlést hoz!

Még a hétvégén érkezett hidegfront hatására több fokkal az ilyenkor megszokott hőmérsékleti értékek alatt mérhetünk, és kedd reggel kiterjedt fagyok várhatóak, szerdán délután már újabb hidegfront kopogtat az ajtónkon. Mit kopogtat, dörömböl, hiszen megint jelentős légmozgással jár majd, a Dunántúlon és északon viharos széllökések várhatóak!

Viharos széllel érkezik a hidegfront szerdán!
Várható széllökések, szerdán kora délután.
Előrejelző modell: ECMWF

Egy Észak-Európa felett elhaladó, erősen kimélyült, nagy kiterjedésű ciklon hátoldalára kerülünk a hét közepén, és a ciklon hidegfrontja viharos széllel fog megérkezni szerdán délután. Csapadékot elsősorban a nyugati, délnyugati területeken, valamint északkeleten várhatunk jelentősebb mennyiségben, másutt maximum néhány milliméternyi eshet csupán, illetve a középső területek teljesen szárazon maradhatnak.

Míg légmozgás tekintetében nem, csapadék szempontjából azonban jelentős eltérést mutat a két nagy modell (GFS, ECMWF) előrejelzése. Míg a fenti, az ECMWF által számolt csapadékeloszlás szerint északkelet száraz marad, a GFS, aminek előrejelzési térképe lent látható, a határ menti területekre jelentős csapadékot prognosztizál.
Valószínűleg ennél kisebb mennyiségű esőre kell számítani, de néhány milliméternyi csapadék ott is várható.

A hidegfront ismét visszaveti a hőmérsékletet, míg a front előtt kedden -és délkeleten még szerdán is- 20 fok körüli maximumok várhatóak, csütörtökön a legmelegebb órákban is csupán 13-17 fokot mérhetünk.

Szerdán egy átmeneti felmelegedés következtében a déli határ mentén ismét 20 fok közelében tetőznek a maximum hőmérsékleti értékek, majd csütörtökön ismét hidegfront érkezik, és országszerte 15 fok köré csökken a nappali maximum hőmérséklet.

Előrejelzési térképek: Wxcharts.com
Borítóképünk illusztráció!
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső