Itt a hidegfront! Hatalmas széllel tört be az országba!

Megérkezett a hidegfront, viharos széllel, záporokkal!

Sajnos ismét hidegfront érte el hazánk térségét, aminek következtében több fokkal visszaesik a csúcshőmérséklet, és a front vonalán viharos, erősen viharos szél várható!
Egy tőlünk messze északon örvénylő ciklon hidegfrontja ér el ma hozzánk, amely mögött ismét hideg levegő árasztja el a kontinenst.

Hőmérséklet anomália térkép, előrejelző modell: ECMWF
Forrás: Wxcharts.com

Míg Európa többi részén záporokkal, zivatarokkal vonult át a front, Magyarországon csupán nyugaton, és északon lehet érdemi csapadék, másutt 1-2mm hullhat, illetve az ország nagy részén szárazon vonul át a front.
Érdemes a nyílászárókat alaposan becsukni, a viharos szél könnyen felkapja a talaj felső részén lévő port, így porvihar is várható. Estére már át is robog a hidegfront a front, és délkeleten kilép az ország területéről. Délkeleten 1-2 óra alatt több, mint 10 fokot fog zuhanni a hőmérséklet, és országosan 10-12 fok várható késő estére.

Porvihart okozhat a viharos szél!
Várható maximális széllökés
Előrejelző modell: AROME
Forrás: met.hu

A Dunántúlon, és északon egy-egy beágyazódott zivatar is előfordulhat, melyet gyenge villámtevékenység követ. A zivatarokat további szélerősödés, akár nagy mennyiségű csapadék, és apró szemű jégeső is kísérheti.

Gépjárművel érdemes épületektől, és fáktól távolabb állni, amennyiben van rá lehetőség, fedett parkolóhelyen parkolni. A könnyebb tárgyakat biztonságos helyre vinni, a trambulin védőhálóját leszerelni, és a trambulint rögzíteni, ezeket a szerkezeteket igen sokszor sodorja el a szél, mellyel balesetveszélyt, és károkat is okozhat.

Tavaly áprilisban egy hasonló front ekkora porvihart okozott Felgyő határában:

Forrás: MetKép/Sütő Máté

Borítóképünk illusztráció!
Forrás: Index/Olvasói fotó

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel