Hidegfront okozhat jelentős esőt

Holnap hidegfront érkezik, jelentős esővel!

Még túl sem tettük magunkat a tegnapi, markáns hidegfronton, ami többfelé okozott károkat is, illetve a Börzsönyben hó is hullott, ami ugyan nem extrém május elején, de mindenképp szokatlan, már itt is az újabb hidegfront a küszöbön.

Ezúttal szerencsére károkozó szélre nem kell számítani, csupán északnyugaton lehet tartósan erős, esetleg viharos a szél, valamint a főváros környezetében erősödhet meg átmenetileg a légmozgás. Kora reggel még délnyugati lesz a szél, majd a délelőtti órákban északnyugati, nyugati áramlás váltja fel, ahogy a front utat tör magának.

A legtöbb csapadékra délnyugaton kell számítani, ott 15-25mm várható és egész nap esős, záporos idő várható, máshol többnyire néhány milliméter eshet. Nagyobb mennyiség még a Kárpátaljával határos területeken várható, ott 5-10mm csapadék valószínű.

Alább a GFS, és az ECMWF összesített csapadéktérképe látható, szombat délelőttig.

Holnap délnyugaton jelentős eső várható!

Egy egy erősebb zápor be is dörrenhet, erre elsősorban délnyugaton van esély, a délutáni órákban. Az intenzívebb záporokat, zivatarokat apró szemű jégeső, és viharos széllökések kísérhetik!

A hőmérséklet jelentősen már csökken, 10-14 fok közötti maximumokra számíthatunk, a leghűvösebb a tartósan csapadékos délnyugaton lehet.

Borítóképünk illusztráció!
Forrás: Flickr / Steven Shingler (Rainy Regent Street)

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt