Szombattól hőhullám érkezik, majd heves zivatarok jöhetnek!

Szombattól hőhullám érkezik, majd heves zivatarok jöhetnek!

A pénteki hidegfront után szombattól erőteljes melegedés veszi kezdetét egy tőlünk délnyugatra elhelyezkedő ciklonrendszer előoldali áramlásának köszönhetően.
A magasban néhány napig afrikai eredetű meleg és száraz levegő áramlik fölénk, míg Nyugat-Európában heves esőzések és károkozó viharok teszik mozgalmassá ezt az időszakot. Hazánkban napos, gyengén felhős idő várható a hét első feléig és egyre erőteljesebb lesz a melegedés. Már szombaton is mérhetünk 18-20 fokos értékeket, de vasárnaptól szerdáig ennél jóval melegebb lesz. Kedden és szerdán tetőzhet a meleg, ekkor hajnalban is 10-15 fok lesz és napközben délen 30 fok köré melegedhet a levegő, de máshol is 25 fok körüli nyári napunk lesz.

Érkezik a meleg a magasban
Kedden 25-27 fok lehet nagy területen, de néhol közel 30 fok sem kizárt.

Ezt követően változik időjárásunk. Szerdán egy mediterrán ciklon hidegfrontja érinti hazánkat, ami akár hevesebb zivatarokat is hozhat. Bár nagy hideggel nem jár majd, a maximumok néhány napra 20-25 fok köré hűlnek vissza és marad a változékonyság.

Szombat hőhullám zivatarok
Heves zivatarokat hozhat a szerda
Mérséklődik a meleg
Így is tavaszias időnk lesz
Zápor, zivatar is lehet

A hét végére ismét melegedés valószínű, egyes modellek szerint, akár 30-32 fok sem kizárt, bár az amerikai modell (GFS) ennél gyengébb melegedést vár, csupán 25-28 fokot. Ez idő alatt is változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így szórványosan záporok, zivatar mindennap kialakulhat, melyek között hevesebbek sem zárhatóak ki!

Újabb adag meleg
Igazi nyári meleg

Térképek: wxcharts