Szerdától zivatarok: felhőszakadás, jégeső, viharos szél!

Szerdától zivatarok: felhőszakadás, jégeső, viharos szél!

A hét első felében, főként hétfőn és kedden élénk, néhol erős déli széllel meleg és száraz levegő áramlik fölénk. Ennek köszönhetően csapadék nem valószínű, felhő is kevés lesz az égen és akár 28-30 fokot is mérhetünk. Erről részletesen itt olvashatnak.

Szerdán egy mediterrán ciklon hullámzó hidegfrontja éri el hazánkat, melynek köszönhetően, akár több hullámban is érkezhetnek záporok, zivatarok szerdán és csütörtökön. Ezek között hevesebb gócok sem zárhatóak ki, akár szupercellák kialakulására is van esély, melyeket felhőszakadás, viharos erejű szél és esetleg nagyobb méretű jég is kísérhet. A helyzet bizonytalansága egyrészt a ciklon pályája, másrészt a talajfront, vagyis a szél lehet. Amennyiben megelőzi a talajfront magát a frontot, jóval gyengébb kimenetele lehet a helyzetnek.

Szerda délután
Szerda este

Ezt követően még pénteken is labilis lesz a légkör és újból melegedés kezdődik, így a délutáni órákban a 20-25 fok mellett szórványosan zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, viharos széllel és kis méretű jéggel.

Csütörtök
Péntek


A hétvége első felében visszatér a nyárias idő, többfelé lehet ismét 25 fok körüli meleg, sokat süthet a nap, majd vasárnap újabb front érkezhet, akár zivatarokkal!

vasárnap az ECMWF modell szerint
Zivatar felhőszakadás jég szél
Vasárnap a GFS korábbi számításai szerint

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső