Heves zivatarok várhatóak délután! Jégeső, felhőszakadás!

Zivatarok, köztük akár heves zivatarok érkeznek délután!

Ismét egy hidegfront éri el térségünket, melynek hatására zivatarok alakulnak ki. A front előterében már a kora délutáni órákban pattannak ki zivatarok, eleinte délnyugaton, majd a keletkezés fokozatosan kelet felé halad. A front vonalán további zivatarok várhatóak, melyek között heves zivatar is lehet!

Zivatarok, heves zivatarok várhatóak! Felhőszakadás, jégeső jön délután!
Térkép: MetKép / Tarkó Péter

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kora délután folyamán zivatarok lépnek be az ország területére délnyugat felől, és a Zalaegerszeg-Debrecen vonal széles sávjában vonulnak végig. A Duna vonalától keletre várhatóan erősödnek majd a cellák, amik északkeleten, a késő esti órákban hagyják el Magyarország területét. A zivatarok itt apróbb szemű jég (<2cm), és intenzív csapadék kísérheti!

A fent említett vonaltól délre, a jelentős mértékű kiszáradás miatt kisebb a zivatarok kialakulásának esélye, azonban ha képes áttörni a száraz légrétegen, heves zivatarok alakulhatnak ki, nagy méretű jéggel (2-4cm) illetve erős, viharos széllel érkezhetnek!

Összefoglalva:
A mai napon a zivatarok több, eltérő veszélyforrást okoznak. Míg a középső sávban a nagy kihullható csapadékmennyiség okozhat gondot (15-25mm várt legnagyobb mennyiség), addig délkeleten a jelentős kiszáradás miatt a jégeső, és a viharos szél okozhat problémákat, de erre a területre az előrejelzés bizonytalansága is nagyobb.