Viharos éjszaka: felhőszakadás, viharos szél és jég is lehet!

Viharos éjszaka: felhőszakadás, viharos szél és jég is lehet!

A tegnapi szupercellák után ma estétől ismét megnő a zivatarok kialakulásának a valószínűsége. A dél felől érkező meleg levegővel az északnyugat felől behullámzó hidegfront találkozik éjszaka. Ennek előterében napközben a melegfronti felhőzet hozhat némi esőt, záporokat, így estig érdemi konvekció nem valószínű.
Estétől délnyugat felől labilizálódik a légkör és nagyjából a Baja-Békéscsaba vonaltól északra van jobb esély zivatarra, délkeleten kevés. Mivel éjszaka a magasban meleg áramlik fölénk, amire a hidegfront által érkező hidegebb levegője érkezik, kellő emelőhatást biztosíthat zivatarokhoz. Magas lesz a szélnyírás, a nedvesség a határon, így akár egy-egy erősebb izolált szupercella sem kizárt, ám valószínűbb egy délnyugat-északkelet irányú zivatarrendszer kialakulása.

Mi lehet a buktató?

A magasban, 500hPa nyomáson szárazabb levegő érkezik fölénk, mely akár az egész konvekciót is alááshatja és ez esetben csupán nyugaton, északnyugaton és esetleg északon lehetne érdemi zivatarozás, egy-egy hevesebb viharral is.

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése:

Viharos éjszaka felhőszakadás szél jég
https://m.met.hu/figyelmezteto

Borító: Sütő Máté

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső