A kezdeti hűvös után nyáriasabb idő, zivatarokkal!

A kezdeti hűvös után nyáriasabb idő, zivatarokkal!

Az idei tavasz elmaradni látszik, hiszen az átlagnál jóval hűvösebb április után egy átlag közeli, valamivel hidegebb májusunk van/volt és az utolsó napokban sem lesz másképp. A június is inkább áprilisra jellemző idővel indul, ám lassú melegedés látszik kibontakozni a folytatásra.

Fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, ám marad a változékony idő https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk!😊👇

Európai összefoglaló előrejelzés:

Kezdetben hűvös, csapadékos idő!

A május vége és a június első napjai sem telnek melegen a kontinens jelentős részén. Spanyolországban és Délkelet-Európában ugyan sokfelé mérhetünk 30 fok körüli, feletti értékeket, mégis a jelentős részén Európának az átlaghoz képest hidegebb levegő tölti ki. Ennek oka egy hideg teknő, ami gyakorlatilag Közép-, Kelet-, Észak-, Északnyugat- és Nyugat-Európát bekeríti és segít az északnyugatról érkező hidegnek leáramolni. Ennek peremén egy anticiklon alakul ki a német és skandináv térségben, így ott sokat süt majd a nap, míg ettől keletre és délre, így hazánkban is, változékony napok következnek, többszöri eső és záporok kíséretében, néhol zivatarokkal.

Az átlagnál hidegebb idő

Lassú melegedés, nyáriasabb idő!

Bár már félve emlegetjük a nyarat, hiszen menekül előlünk, úgy látszik, hogy lassú melegedés kezdődik. Az igazi kemény hőhullámok inkább csak a kontinens déli részét érintik, ahol 30-35 fokok sem zárhatóak ki, ám Európa szerte melegebb lehet az időjárás. Ennek oka ugyanakkor nem a tipikus nyári melegért felelős délies szelek, hanem atlanti ciklonok előoldali áramlása. Éppen ezért  bizonytalan a helyzet, hiszen a ciklon pályája jelentősen befolyásolja a melegedés mértékét.
Ennek ellenére úgy látszik, hogy jövő hét közepétől nyáriasabb idő lesz, sokfelé mérhetünk majd 24-28 fokot, hazánktól délre ennél melegebbet is, ám a változékonyság megmarad. A Földközi-tenger térségében örvénylő ciklon, valamint az Atlanti-óceánon kialakult ciklonok frontjai továbbra is változó nedvességtartalmú levegőt szállítanak Európába, így a záporok, zivatarok, esőzéseket gyakori vendégek lehetnek június első napjaiban is!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Átlag körüli, kicsit melegebb idő

Részletes hazai előrejelzés:

Csütörtök részletesen itt.

Pénteken a hidegfront mögött élénk lehet az északnyugati szél. Ezzel hidegebb levegő áramlik fölénk, napközben 14-21 fok valószínű. Országszerte változóan felhős idő lesz és főleg a Mátra-Békéscsaba széles sávban lehet zápor, esetleg zivatar. A minimumok 7 és 12 fok között lesznek.

Szombaton továbbra is élénk lesz az északnyugati szél. Reggel 7-13 fok lesz, napközben 12-19 fok valószínű. Országszerte többfelé kialakulhat zápor, zivatar. Egy-egy zivatart intenzív csapadék, viharos szél és jégeső is kísérheti.

Vasárnap és hétfőn szórványosan számíthatunk záporokra, zivatarokra a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Az északias légmozgás élénk lesz. Reggel 6-11, délután 13-20 fok valószínű.

Kedden hűvös lesz a hajnal, 5-11 fok valószínű és napközben sem lesz meleg. Kevesebb helyen valószínű csapadék. Főként a Dunántúlon és a Tisza mentén lehet zápor, esetleg zivatar. A maximumok 13-21 fok között lesznek.

Szerdától melegedés kezdődik és fokozódik. Reggelente 9-14 fok lesz, napközben szerdán még csak 19-24 fok valószínű, de csütörtökön és pénteken már 21-27 fokot is mérhetünk. Mind a három napon szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, főleg keleten és délen.

Hűvös idő nyár előrejelzés zivatar

Térképek: Metkép

Modellképek: wxcharts