Holnap este hidegfront, viharos szél, zivatarok!

Holnap este hidegfront, viharos szél, zivatarok!

Szombaton késő délután, este észak felől hidegfront éri el hazánkat, melynek hatására nem csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de viharossá fokozódik az északi szél, és zivatarok is érkeznek!

Szombaton, a délelőtt második felében először a Dunántúlon, majd keletebbre is megélénkül a szél, és a nyugati országrészben zivatarok alakulnak ki. A 12-15m/s-os szélnyírási értékek a Dunántúlon szervezettebb zivatarok létrejöttét támogatják, így zivatarláncok környékén viharos kifutószélre kell számítani!
Az alsóbb légrétegekben továbbis kevés a nedvesség, ami kedvez a jégesők kialakulásának. Heves zivatarok környezetében 2-3cm-es jégszemek is előfordulhatnak!

Viharos széllel, zivatarokkal érkezik a hidegfront!
Térkép: MetKép / Tarkó Péter

Éjjel a légmozgás tovább erősödik, és vasárnap már országos szinten várhatóak viharos széllökések. A legenyhébb légmozgásra a Békéscsaba-Eger képzeletbeli vonal széles sávjában számíthatunk, itt többnyire csak erős széllökések lesznek.

Vasárnap hajnalig elsősorban a keleti országrészben további zivatarok várhatóak, jelentős mennyiségű csapadékkal! Egy-egy területen 10mm feletti értékeket is mérhetünk.

A jövő hét elejére megnyugszik időjárásunk, és csapadékmentes, forró időszak köszönt ránk.