Tartós hőhullám jön: 35 fokos hőség, majd viharok!

Tartós hőhullám jön: 35 fokos hőség, majd viharok!

A következő időszak az átlagnál jóval melegebb, eleinte száraz, majd zivataros idővel kecsegtet és akár a 35 fokot is elérheti, meghaladhatja a maximum.

Így tör be a kánikula Európába:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇❤


Európai áttekintő előrejelzés:

Anticiklon hozza el a forróságot!

A hidegfront után fordul a kocka és visszatér Közép-, Dél- és Délkelet-Európába is a meleg. Ennek oka összetett.
Egy nagy kiterjedésű anticiklon alakul majd ki és foglalja el a kontinens jelentős hányadát. Ez alól csupán Kelet- és Északnyugat-Európába lesz kivétel, ahol a ciklonoknak köszönhetően változékony időjárás lesz és jellemzően átlag közeli, alatti hőmérsékletek.


Az Atlanti-óceán fölött egymást érik majd a ciklonok a következő héten, melyek előoldali áramlása rásegít az amúgy is erőteljes déli áramlásra, ezzel az átlagnál 5-12 fokkal melegebb levegőt szállítva észak felé. Ennek köszönhetően a következő hét második felében sokfelé mérhetünk majd 30-35 fokos értékeket, de a kontinens déli részein 40 fok sem kizárt.

Az átlagnál jóval melegebb lesz a hét második felében

Változékony idő, heves viharok!

A nyári hőhullám a hét végére veszít területi lefedettségéből. A ciklonok nyugat felől egyre közelebb kerülnek Európához és frontjaik már behatolnak a kontinensbe. Nyugat Európában ennek köszönhetően az átlagnál hidegebb idő lesz és többször kell számítani esőre és heves zivatarokra. Hazánk a frontok határán lesz, így nálunk kisebb megszakításokkal maradhat a meleg, 30-35 fok közötti értékekkel, ám megnő a zivatarok valószínűsége és akár heves viharok is kialakulhatnak a hétvégétől!

A meleg és a hideg határán leszünk
Zivatarosabbra fordul az idő

Részletes hazai előrejelzés:

Hétfőn még élénk lesz az északias légmozgás, de a vasárnapinál jóval gyengébb. A reggeli 8-13 fok után napközben 22-26 fok valószínű. Jelentős csapadék nem lesz, legfeljebb a Tiszántúlon lehet futó zápor. Változóan felhős idő valószínű.

Kedden reggel még hűvös lesz, 8-13 fok valószínű, ám napközben már igazi kellemes, kora nyári időben lehet részünk. A napsütést gomolyfelhők zavarhatják, de jelentős csapadékra nincs esély. A délies légmozgás megelénkülhet. A maximumok 26-29 fok között lesznek.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Szerdán már melegebb időben lehet részünk. Elszórtan kialakulhat zápor, egy-egy hőzivatar, de nagy csapadék nem lesz. Reggel 12-16 fok valószínű, napközben 27-31 fok lesz. Délen és nyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.

Csütörtökön és pénteken főként a Duna-Tisza közén és délnyugaton elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, de összességében több órás napsütés lesz. Csütörtök reggel 15-19 fok lesz, napközben 28-32 fokot mérhetünk, míg péntek reggel 15-21, napközben 30-33 fok lehet.

Szombaton igazi strandidő lesz. Sok napsütés valószínű, de időnként zavarhatják gomolyfelhők a napsütést és elszórtan lehet hőzivatarra számítani. Már reggel is 17-23 fok valószínű és napközben 30-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A vasárnapi időjárásnak már nagyobb bizonytalansága van, hiszen egy hidegfront közelíti meg térségünket. Ennek előterében már több lehet a felhő és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat, akár hevesebb zivatarok sem zárhatóak ki. Reggel 20-24 fok lehet, míg napközben 32-35 fok valószínű, de a napsütés függvényében, akár 36-37 fok sem kizárt.
Megj.: az ECM modell alapján már délután megérkezhet a front.

Hétfőtől változékonyabbra fordul időjárásunk.  Egy hidegfront érkezhet heves zivatarokkal, ám előtte még a déli megyékben 32-35 fok is lehet. A későbbiekben marad a meleg, 30 fok körüli, fölötti hőmérsékletekkel, ám több lesz a felhő és a csapadék is a jelenlegi számítások szerint!

Tartós hőhullám hőség viharok
Heves viharok sem kizártak!

Modellképek: wxcharts