Perzselő hőség érkezik: hétfőtől még melegebb, közel 40 fok sem kizárt!

Perzselő hőség érkezik: hétfőtől még melegebb, közel 40 fok sem kizárt!

A hétvégén, jövő hét első felében tovább erősödik a nappali felmelegedés értéke, olyannyira, hogy helyenként megközelíthetjük a 40 fokot is, erre nagyobb esély kedden, szerdán mutatkozik, főként az Alföldön és délen. Az éjszakák sem hoznak már jelentős felfrissülést, csupán a völgyekben lehet hűvösebb, de a nagyobb városokban, vízpartokon trópusi éjszakákra számíthatunk ( azaz a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá, sőt helyenként 25 fok alá sem). Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos szombat 0 órától kedd éjfélig hőségriadót rendelt el a várható hőhullámra való tekintettel, amit várhatóan meg fog hosszabbítani! 

Hétfőtől megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye is, a Dunától keletre több helyen fordulhat elő heves zápor, zivatar. Nagyobb méretű jég, nagy mennyiségű csapadék, viharos szél is kísérheti az erősebb gócokat!

A várható hőmérsékletek hétfőn:

met.hu

A várható hőmérsékletek kedden:

met.hu

A várható hőmérsékletek szerdán:

met.hu

Keddre már szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt:

met.hu

Kerüljük a napfényt 10:00-17:00 óráig! Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is (lehetőleg cukormentes illetve alkoholmentes italokat fogyasszunk.) Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket is!

Borítókép illusztráció, forrás: OMSZ

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!