Figyelmeztető előrejelzés: 110km/h-s szélvihar, nagy jég!

Figyelmeztető előrejelzés: 110km/h-s szélvihar, nagy jég!

Pénteken hidegfront éri el térségünket, mely a hajnali óráktól kezdve szombat reggelig többfelé okozhat heves zivatarokat. (Szombaton is lehetnek zivatarok a front mögött.)
A nyugati országrészben a péntek reggeli órákig valószínű zivatar, egy-egy heves góc is kialalulhat. Ezt követően valószínűleg a leghevesebb események a (Tatabánya-Kaposvár)-(Miskolc-Békéscsaba) közti sávban valószínűek. A délelőtti óráktól az esti órákig valószínű ezeken a területeken intenzív zivatartevékenység. Akár rendszerbe szerveződött viharokra is készülhetünk, illetve heves szupercellákra.
Éjszaka már a Tiszántúlon is lehetnek zivatarok, melyek között egy-egy hevesebb is kialakulhat.
A zivatarokat elsősorban a (Tatabánya-Kaposvár)-(Miskolc-Békéscsaba) közötti sávban károkozó jég (3-5cm, kis eséllyel akár >5cm), 100-110km/h-t meghaladó szélvihar (egyes modellek szerint, UM és arome) és felhőszakadás (30-50mm) kísérhetik. Főleg az ország északi harmadában és a Duna mentén előfordulhatnak lokálisan olyan helyek, ahol akár 50mm-t is meghaladhatja a csapadék mennyisége.
Az említett vonaltól nyugatra és keletre kis eséllyel nagy méretű jég (>3cm), viharos szél (60-80km/h, keleten esetleg erősebb) és felhőszakadás  (25-35mm) lehet.

Akár 110km/h-t meghaladó szél is lehet! https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/AROME/

Sárga szín:
Kis eséllyel nagy méretű jég (>3cm)
-Viharos szél (60-80km/h)
-Felhőszakadás (25-35mm)

Narancssárga:
Nagy méretű jég (3-5cm)
-Szélvihar (100-110km/h, akár >110km/h)
-Felhőszakadás (30-50mm)

Figyelmeztető előrejelzés szélvihar jég