Figyelmeztetés: zivatarrendszer szupercellákkal, akár 60-70mm eső!

Figyelmeztetés: zivatarrendszer szupercellákkal, akár 60-70mm eső!

Pénteken már a reggeli órákban is a déli határ mentén kellően labilis lesz a légkör, hogy kialakuljanak zivatarok, ám az igazi események majd a déli órákban indulnak.
Addigra az ország jelentős részén 1000-1600J/kg mennyiségű energia halmozódik fel és dél felől egyre nedvesebb légtömegek érkeznek. Északnyugat kivételével szórványosan lehet napközben zivatar, mivel magas lesz a szélnyírás, akár egy-egy szupercella sem zárható ki. Ezeket esetleg jégeső, erős szél és felhőszakadás kísérheti.
Este dél felől egy lassan haladó konvergencia vonal mentén heves zivatarrendszer érheti el térségünket. Szinte bárhol lehet belőle villámlás, de a legintenzívebb zivatartevékenység az Alföld déli, középső és keleti részein lehet. A legtöbb energia a Tiszától keletre lesz, bár a későbbi érkezés beleszólhat az események hevességébe. Magas lesz a szélnyírás, ezért beágyazott szupercellák is kialakulhatnak. Nedves lesz a légkör, így jégnek és szélviharnak minimális az esélye. A legnagyobb veszélyt a gyorsan lehulló extrém mennyiségű eső jelentheti, ami többfelé elérheti az 50mm-t, sőt néhol a 60-70mm-t is meghaladhatja. Éjszaka tovább halad a rendszer északi, északnyugati irányba és várhatóan legyengül, egyre inkább intenzív záporos csapadék lesz a jellemző, de az Északi-középhegységben és attól keletre lehetnek benne továbbra is beágyazott zivatarok.
Szombat reggelre elhagyja az országot, de napközben újabb heves zivatarok alakulhatnak ki felhőszakadással!

Sárga:
-apró szemű jég (<2cm)
-erős szél (50-60km/h)
-felhőszakadás (20-50mm)

Narancs:
-jégeső (1-3cm)
-viharos szél (60-80km/h)
-felhőszakadás (30-70mm)

Figyelmeztetés szupercella zivatarrendszer

Németországban 42 ember meghalt és további 70 ember eltűnt az áradásokban. Részletek itt.