VIDEÓ: Így tör be a forróság, akár 40 fok is lehet!

VIDEÓ: Így tör be a forróság, akár 40 fok is lehet!

A következő hetek mindenbizonnyal sokak számára kellemetlen mérleggel járnak majd. A hét végétől újabb adag afrikai poros forró levegő érkezik hazánkba, melynek köszönhetően már szombaton és  vasárnap is 33-34 fokos meleg lehet, sőt délen vasárnap 36 fokot is mérhetünk.
Hétfőn, kedden és szerdán tovább emelkedik a hőmérséklet és főként délen, délkeleten és a Dunától keletre forró napokra készülhetünk. A legmelegebb órákban 36-39 fok is lehet és néhol éjszaka is csak 23-25 fokig hűl a levegő. Az előző napok csapadékos időjárása miatt a talaj nedvessége még elég lesz ahhoz, hogy ne tudjon 40 fokig melegedni a hőmérséklet. Ugyanakkor ez a hőhullám már kiszárítja annyira, hogy a 6.hullámra, ami valamikor jövő hét pénteken érkezhet, már száraz legyen a talaj.
A hét közepéig elszórtan, szerdán többfelé lehet zivatar, akár hevesebbek is, de országos jelentős eső nem valószínű.
Az újabb hullám jövő hét végén jöhet és a jelenlegi állás szerint akár a legerősebb is lehet az évben. A GFS modell nagy területen vár 39-40 fokot, illetve egyes előrejelzései 41-43 fokot is vizionáltak már, bár erre kis esély van. Ezt a hőséget egy Nyugat-Európát ostromló ciklon előoldali áramlása hozhatja el, ám éppen ezért még hordoz bizonytalanságot. Az extrém, akár történelmi rekord melegtől az átlagos nyári időjárásig mondhatni bármi benne van a pakliban augusztus első hetében, de az elmúlt időszak tendenciái a melegebb forgatókönyv felé hajlanak.

Videó forróság
A szóban forgó extrém GFS futás

Az alábbi animáción a hőmérséklet reggeli és déli értékei figyelhetőek meg a következő 2 hétben:

Köszönjük ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇😊

Térkép: wxcharts