Lángokban Görögország, közel 50fok várható!

Felcsaptak a lángok! Görögországban napok óta igen erős hőhullám van, az utóbbi hetekben jelentős csapadék csak kis területet érintően hullott. A jelentős aszály és forróság következményeképpen több helyen is tűz ütött ki!

Dionysos, Görögország (Forrás: ForecastWeatherGreece)

A Görög hatóságok elrendelték Dionysos és Stamata települések evakuálását, mivel a településeket jelentősen veszélyezteti a gyorsan terjedő tűz. Jelenleg áldozatokról és sérültekről nem tudunk.

Salamina szigetén is veszélyezteti a tűz a települést! (Forrás: ForecastWeatherGreece)
Dionysos mellett nagy területen csaptak fel a lángok! (Forrás: ForecastWeatherGreece)
A tűzoltók nagy erőkkel oltják a tüzet! (Forrás: ForecastWeatherGreece)

A Görög hatóságok nagy erőkkel oltják a lángokat, több helikoptert, repülőt is bevetnek a tűz oltása során. Legfrissebb információink szerint Dionysos térségében sikerült megakadályozni a lángok terjedését, az oltást viszont továbbra is jelentősen megnehezíti a jelentős aszály és forróság, illetve hogy egyre több helyen ég az aljnövényzet. Friss hírek szerint Chalkida (Kalkisz) térségében is nagy erővel csaptak fel a lángok, mely oltását a hatóságok szinte azonnal megkezdték, erről a tűzesetről egyelőre nem rendelkezünk bővebb információval.

Akár 48-49fok is lehet! (Forrás: Meteologix.com )

A továbbiakban további tüzekre kell számítani, ugyanis az alapvetően is erős hőhullám tovább fokozódik, olyannyira, hogy a hét vége fele, illetve Augusztus első napjaiban nagy területen várható 40-44fok, sőt, Larissza térségében egyes futások szerint 47-49fok is lehet!

Ezzel megdőlhet a görögországi mindenkori melegrekord, melyet Athénban mértek 1977. Július 10-én, 47,7fok.

Forrás: https://www.forecastweather.gr

Oroszország is lángokban! Még súlyosabb a tűzvész!

Oroszországban napokon át rekordokat döntő hőség volt. Jakutföldön például a hőmérséklet napokon át 35-8fok körül alakult, sőt, a déli részeken 39fokot is mértek! A forróság eredményeképpen több száz helyen csaptak fel lángok, melyek oltását itt is rendkívül megnehezíti a száraz, forró időszak. Jelenleg nagyjából 1,5millió hektár (15ezer négyzetkilométer) ég, vagy égett le. A sűrű, több települést is beborító füst miatt több repülőtér is felfüggesztette a járatok fogadását és indítását.

Pryazhinsky térsége, 2021. július 21-én Forrás: voanews.com

A tűzet több ezer hivatásos, és önkéntes tűzoltó próbálja oltani, és megakadályozni a terjedését, de ilyen hatalmas kiterjedésű tűzzel szemben sajnos nagyon nehéz küzdeni, van, ahol még mindig ellenőrizetlenül terjednek a lángok.
Az önkéntes tűzoltók árkokat ásva, és ellenőrzött tüzek gyújtásával próbálják körülzárni a nagy kiterjedésű tüzek terjedését.

A NASA műhold felvételén pirossal jelölt területeken van jelenleg is aktív tűz, melyek füstjének terjedése nagyon jól kivehető a műholdképen ( Forrás: NASA műhold felvételek)

Itthon is tovább fokozódik a hőség, a délkeleti országrészben közel 40fok várható! Az éjszakák sem igazán hoznak felfrissülést, általában 18 és 23fok közé hűl le a levegő a hajnali órákra. Enyhülés várhatóan a hét legvégén érkezhet!
Részletek ITT olvashatók!