Holnap: heves viharok, akár 110km/h-s orkán, nagy jég!

Holnap: heves viharok, akár 110km/h-s orkán, nagy jég!

Holnap a hidegfront előterében, majd a front mentén több hullámban alakulhatnak ki zivatarok. A Dunántúl nyugati, északnyugati részein mar a reggeli óráktól több hullámban lehet számítani zivatarokra, heves zivatarokra és szupercellákra is. Napközben fokozatosan halad majd kelet felé a nedvesebb és hidegebb levegő, ám a front előtt erős délies áramlással visszahullámzik a meleg, így az Alföld délkeleti részein 40-41 fok sem kizárt. 
A front érkeztével északnyugatira fordul a szél és stabilizálódik a légkör először a kora délutáni órákban a Dunántúlon, majd este már keleten is. Előtte azonban szórványosan szinte bárhol lehrt zivatar, legkisebb eséllyel délnyugaton és mivel magas lesz a szélnyírás, szupercellák is lehetnek. A legnagyobb probléma a nedvességgel lehet, ami az idei megszokott módon elég kevés lesz és néhány százalék eltérés akár az egész konvekciót alááshatja. Ugyanakkor a modellek a Dunántúlra és északra kisebb zivatarrendszereket, erős szupercellákat várnak, melyek között hevesek is lehetnek. Ezeket nagy méretű jég (2-3cm), szélvihar  (70-100km/h) és felhőszakadás (20-40mm) kísérheti.
A Dunántúl déli részén és az Alföldön a száraz légállapot miatt és a magas DCAPE alapján magas a kockázata heves légzuhatagoknak és szupercelláknak, melyeket elsősorban nagy méretű jég, akár 3-4cm és orkán erejű szél, 100-110km/h kísérhet, vagy kis körzetekben ezt meghaladó. Késő estére, éjszakára jobbára keleten is megszűnnek a zivatarok.

Megj.: a Nagykanizsa-Debrecen vonaltól délre a nedvesség nagyon kevés lesz, ezért nem kizárt, hogy az időjárási modellek által várt zivatarok ezeken a területeken besülnek.

A GFS modell csak elszórtan vár zivatarokat

Az arome rövidtávú modell 110km/h-s meghaladó széllökést vár a zivatarokkal. Több rövidtávú is vár hasonlót:

Holnap vihar orkán jég

A mai időjárás részletesen itt.

Arome: omsz

csapadék: wxcharts