Aszály és tűzgyújtási tilalom!

A hőség elment, az aszály maradt!

Noha az ország egy számottevő részén az utóbbi 24 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott, ez nem elegendő ahhoz hogy mindenhol, egyenlően megszüntesse a szárazságot.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat (https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/)

A fenti térképen jól látható hol hullott és mennyi csapadék az utóbbi 24 órában. Általánosságban elmondható, hogy nagy területet érintő jelentős csapadék az Alföldet kivéve az ország minden más részén hullott, illetve az Alföldön a viharsarokban. Az átlagos csapadékmennyiség a fent említett területeken 5-15mm között alakult, de néhol 30-35mm vagy akár ezt meghaladó mennyiség is hullott.
Ezzel szemben hozzávetőlegesen a Pécs-Püspökladány vonal szélesebb sávjában csak néhol hullott jelentősebb csapadék, javarészt viszont 0 és 2mm közötti értékek születtek.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat (https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/)

Ennek fényében a fenti térképen látható a friss aszály információ az ország területéről.
említésre méltó aszály (Közepes aszály) nagy területen a Kiskunságban, a Nyírség déli részén, és kisebb körzetekben a főváros térségében tapasztalható. Az ország jelentős részén viszont csökkent, vagy megszűnt a szárazság.
A hét folyamán egy újabb hidegfront érkezik, újabb, nagy területet érintő csapadékkal záporok és zivatarok formájában, így várhatóan az ország nagy részén (vagy akár egészén) megszűnhet az aszály.

Nébih tűzgyújtási tilalom térképe. Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/tuzgyujtasi-tilalom

Az egyenlőtlen csapadékeloszlás és aszály mérséklődés okán a NÉBIH országos tűzgyújtási tilalmat tart fent. Ennek értelmében még a tűzrakó helyeken is tilos a tűzgyújtás!

Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.” – írja a Nébih

Fontos, hogy a tilalmat mindenki betartsa! Több országban is katasztrófát okoz az aszály, és a tűz!

Kiemelt kép: Cifra István, MetKép-a természet csodái