Előrejelzés: folytatódik a hőség, visszatérhet a 40 fok!

Előrejelzés: folytatódik a hőség, visszatérhet a 40 fok!

A következő néhány nap nyugodt időt hoz majd. A nyugati országrészben lehet egy-egy zápor, zivatar, ám máshol napos, nyári idő lesz. A délutánok hőséget hoznak majd, hiszen 32-36 fok közötti maximumok lesznek, sőt a hétvégén a GFS modell szerint ezt is meghaladhatják.
Vasárnaptól kezdve a 2 globális modell (ECMWF, GFS) jelentősen eltérő képet adnak jelenleg, bár megjegyzendő, hogy a az előző ECMWF futás is a mostani GFS-hez hasonlóval számol.
Mindenesetre az amerikai modell szerint (GFS) erőteljes előoldali áramlás miatt fokozódna a hőség és ismét 40 fok köré kúszhatna a délutáni csúcs. Bár már több frissítés óta 40-43 fokot vár, valószínűleg ennyire nem lesz forró a helyzet, ugyanakkor a 38-40 fok nem kizárt.

Vasárnap
Hétfő

Az európai modell (ECMWF) korábbi számításai szintén előoldallal számoltak, ami 36-38 fokos maximumokat eredményezett volna, míg a legfrissebb futása a hidegebb levegő leszakadasával számol.

Hétfő

Ezek értelmezéséhez a modell valószínűségi fáklya-diagramját érdemes elővenni, amin jól látszik, hogy a sötétkék vonal, ami a modell főfutása (ez várja a hidegleszakadást) kilóg a sorból, hiszen a többi úgynevezett eps tag átlaga alá szór több fokkal. Egyes tagok közel 40 fokig szórnak, ám az átlag is 30-35 fok közé tehető.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A GFS hasonló diagramja is szemléletes. Ugyan 20.-a körül látszik benne egy törés, előtte elég egyhangú és egyértelmű a helyzet. A vastag zöld a modell főfutása, míg a vastag fehér az eps tagok átlaga. A főfutás valamivel magasabban van, mint a többi, ez várja a 40-43 fokot, ám az átlag is 38-40 fok körüli maximumokat vár. Az ábrán az ~1500m magasságban várt hőmérsékletek vannak.

Hőség 40 fok nyár előrejelzés
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

hőtérkép: wxcharts