Száraz, forró napok jönnek: fokozódó tűzveszély!

Száraz, forró napok jönnek: fokozódó tűzveszély!

A következő napok, sőt egyre biztosabb, hogy 1-2 hét időjárása nem kecsegtet jóval. A már most is száraz talaj tovább szikkad. Az országban nagy területen hiányzik a felső 1 méterből legalább 100mm víz, sőt Szeged környékén 170mm körüli a hiány.
Miközben Nyugat-Európa sorozatban kapja a hűvöset és a frontokat, hozzánk a ciklonok előoldali áramlása hoz majd meleget, miközben egy anticiklon épül ki.
Ennek köszönhetően a hétvégéig még “csak” 30-36 fok valószínű, majd vasárnaptól 35-40 fokig emelkedhet a hőmérséklet, sőt a GFS modell napokon át tartó 40 fokot meghaladó maximumokkal számol, ám hosszútávon sokszor magasabb értékeket vár. Ezzel szemben az ECMWF modell a jövő hét közepétől már jelentősebb lehűléssel számol.

Szárazság forróság tűzveszély
A GFS extrém meleget vár a jövő hét elejére.

A legnagyobb probléma a jelentős csapadék hiánya, ugyanis a növényzet már kezd teljesen elszáradni. A legnagyobb gondok a Jászságban és az Alföld déli részein vannak, ahol már a napokban is voltak nagyobb tüzek és a száraz, forró napokból kiindulva valószínűleg tovább romlik a helyzet. Fokozottan figyeljünk oda a környezetre, ne dobjunk el cigaretta csikket, üveget, műanyagpalackot vagy fényes fém eszközöket, hiszen a száraz növényzet percek alatt lángra kaphat.

A görögök küzdenek a tüzekkel, az embereket evakuálják. Hatalmas a pusztítás. Részletek itt.

térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!