Augusztus 20: 35-40 fokos forróság vagy hidegbetörés?

Augusztus 20: 35-40 fokos forróság vagy hidegbetörés?

Mielőtt bármit is írnánk, érdemes azzal kezdeni, hogy ez egy esélylatolgatós cikk, ami a 2 globális modell különböző előrejelzését igyekszik kivesézni!

Amerikai modell: 35-41 fok, avagy “mindmegsülünk” !

Az amcsi globális modell, bájosabb nevén GFS előszeretettel rukkol elő rekord meleg értékekkel, valószínűleg nyárimádó. Ez most sincs másképp. Az egész időszak bonyodalmát egy ciklon okozza majd, aminek a pályája drasztikusan befolyásolja nemzeti ünnepünk időjárását, illetve ennek az egész időszaknak a mivoltát. A GFS egy délnyugati irányba haladó ciklonnal számol, aki tőlünk nyugatra szeles, esős és hűvös időt hozna, ugyanakkor hazánk fölé egy anticiklon közreműködésével előoldalán napokon át afrikai meleg érkezne. Aki eddig nem volt Afrikában, a GFS örömmel elrepíti neki ide a kontinenst.
Ez az előoldal amellett, hogy a modellen tartós, igen erős is. A szokásos értékeknél jó 10 fokkal magasabbakat vár, ami tőlünk jóval délebbre normális is lenne, de nálunk pont nem. Ezzel együtt a szárazság is stabil maradna, ami nem jó hír, maximum a nyaralni vágyóknak és piromániásoknak.

Augusztus 20. 1500m hőmérsékletek
Nemzeti ünnep augusztus 20 forróság hidegbetörés
A délutáni csúcsok 40 fok fölött.

Mint mond a fáklya, a bűvös grafikon?

Semmit, nem tud beszélni. Jó, ebben a formában ez nem igaz. Maga a grafikon szemléletesebb, mint a fenti térképek, hiszen azok csak a modell nagyfelbontású főfutásának az eredményei. Ha megnézzük a lenti ábrát, látunk rajta egy vastag zöld vonalat. Őt láthatjuk a fenti térképeken. Tetszetős annak, aki élvezi a 40 fokot. Alatta egy csomó színes vonal is feltűnik, ezek az úgynevezett eps tagok, a modell különböző számításai. Egy vastag piros is díszeleg középen, ami a sok éves átlag, illetve egy látványos fehér vonal, ami az eps tagok átlaga. Az időszak feléig viszonylag alacsony a szórás, közel az átlag a főfutáshoz, ami azt jelenti, hogy kb. 17-18-ig nincs nagy bizonytalanság, legfeljebb 1-3 fok. A hőmérsékletek 37-40 fok között tetőzhetnek ez alapján.
Viszont ezután könnyes búcsút vesz a zöld és a fehér vonal, mivel a főfutás hajlik a forróságra, ám az átlag lefelé szór az átlagos idő felé, ami 28-34 fokot jelentene az ünnepre.

Az ünnep környékén 15-43 fok között szór a modell. Sícucc és fürdőruha nem árthat 😀

Ez most végülis mit jelent?

Csupán annyit, hogy a bizonytalanság rendkívül nagy és jó eséllyel az ünnep környékén időjárás változás érkezhet, így bár mérget nem érdemes venni rá, nem árt melegebb cuccokat is bekészíteni az esetleges nyaralásra, ha beüt a krakk. De még van egy másik modellünk is a versenyben.

Az európai globális modell: “mindmegfagyunk” ?!

Az ECMWF a következő játékos. Ahogy a másiknak szokása Afrikát előrejelezni, úgy ennek is van egy rossz hobbija: rendszerint alálövi az értékeket. Az ECMWF is látja azt a bizonyos ciklont, ám jóval északabbra, Skandinávia felé, ami a nyár szempontjából rossz pont, ugyanis a hátoldalán elindulna a hideg, ami pont az ünnepi néhány napot rontaná el. Zivatarosabb idő, 23-28 fok, szél. Mondjuk ki: az ECMWF nem szeretne balatoni tűzijátékot.

Az ünnep hőmérséklete 1500m-en
Elég alacsony maximumok a GFS után

Mit mond a fáklya?

Ahogy az látszik, ez sem olyan egyszerű grafikon. Hétfőig még viszonylag baráti a szórás, kellemes nyári idő, 30-35 fok, majd ezután eldurran az “agya”. A vastag kék, a nagyfelbontású, avagy főfutás, ami a fenti ábrán is szerepel, szinte a legalján van a grafinak. A vaskos narancssárga, a legerősebb színű az eps átlag, a halvány a tagokat mossa össze. A főfutás az átlag alá megy, azaz hidegebbet vár, mint az összes tag együtt. Nagyjából a GFS ellentettje. Míg a főfutás 19-20 körül csupán 21-24 fokot vár, az átlag 26-30 körül, sőt a tagok felmennek egészet 40 fokig. Csapadékot is vár az ECMWF, ami már nem lenne rossz.

Megj.: némileg szelídült a modell a hideg terén.

Ez már megint mit jelent?

Az európai modell alapján szintén nagy a bizonytalanság és az időjárás változás itt sokkal szemléletesebb és biztosabb. Kijelenteni korai lenne, de a modell mindenképp számol vele, noha a szórások miatt nem kizárt a hőhullám folytatása. Aki az ECMWF-nek hisz jobban, az vigyen a strandra pulóvert is az ünnep alatt.

Melyik lesz a nyertes?

Valószínűleg egyik sem, de biztosan nem lesz mind a kettő. A modellek nagyfelbontásúja a két véglet felé kacsintgat, ami valószínűleg nem valósul meg és jó eséllyel a modellek átlagaihoz lesz közelebb a valóság. Ez azt jelenti, hogy ugyan nincs kőbe vésve, a legjobb esélye a sok éves átlaghoz közeli időnek van, 28-35 fokkal, de nem zárható ki a szélsőség sem. Éppen ezért érdemes az előrejelzéseket követni, mert változni fog még sokszor addig!

https://www.istockphoto.com/photo/winner-podium-gm465432000-59754602

Európát egy extrém erős hőhullám éri el, amiről részletesen itt olvashat!

Térképek: wxcharts

GFS fáklya: wetterzentrale

ECM fáklya: OMSZ