Visszatér a hőség: 34-36 fok is lehet!

Visszatér a hőség: 34-36 fok is lehet!

A hidegfront markáns változást hozott, többfelé 24 órán belül 20 fokos lehűlést és a nyár eddigi leghidegebb reggeleit, ugyanis az ezt követő hajnal, azaz a csütörtöki akár 4-5 fok körüli minimumokkal is szolgálhat.

Térkép: OMSZ

Nem lesz hosszú a lehűlés, ugyanis hétvégétől ismét déliesebb áramlás lesz az uralkodó, amit egy ciklon előoldalának köszönhetünk. Ennek köszönhetően enyhébb éjszakák és melegebb nappalok várnak ránk egészen augusztus 26. környékéig a jelenlegi modellfuttatások alapján.
Bár sokan örültek, hogy végre nappal is nyitva lehet az ablak, amikor a szúnyogok helyett a legyeket kínozhattuk a szúnyoghálóval és az ebéd csábító illatával, ismét a kisebb vérszívók napjai jönnek. Pénteken és szombaton, még csak délen haladhatja meg a 30 fokot a maximum, majd vasárnaptól elszalad vele a ló és gyakorlatilag országszerte elérhetik a csúcsok a 30 fokot. Hétfőn és kedden lehetnek a legmagasabb értékek, ekkor nyugaton és északon kellemes 31-33 fok várható, míg délebbre nem lesz szükség a sütőre, majd a nap melege megoldja, 34-36 fok is lehet, sőt kis eséllyel ennél melegebb is a déli határ közelében.
Szerdától gyönyörködhetünk a fejfájás erejében, ugyanis a hőhullámért felelős ciklon megközelíti térségünket és hullámzó frontja már a nyugati országrészt meghinti hűvösebb levegővel, míg keletebbre inkább csak csütörtökön és pénteken érezteti hatását. Ennek köszönhetően a jelenlegi számítások szerint nyugaton 24-25 fok lesz, míg délen a 32-33 fokot is elérhetjük.

Látszik, hogy újabb emelkedés lesz a hőmérsékletekben
Hőség hőhullám előrejelzés
A GFS modell szívleli a hőséget, hétfőre elég meleget vár.

Megj.: az ECMWF modell ennél hidegebbet vár, szerinte csak 32-33 fok lenne a legmelegebb részeken is, de rendre alul várja.

Térkép: wxcharts

fáklya: wetterzentrale