“Özönvíz” érkezhet: 50-80mm eső is eshet vasárnapig!

“Özönvíz” érkezhet: 50-80mm eső is eshet vasárnapig!

A száraz hónapok után az ország egy része, ahol a szárazság a legkevésbé volt kártékony, nagy mennyiségű esőre készülhet és még akár Noé is megjelenhet egyeseknél fát kérni az európai modell alapján. 🙂
Átmeneti szünet után csütörtökön újabb front érkezik, mely a Dunántúl déli részein zivatarokat és jelentős mennyiségű esőt okozhat, míg máshol csak elszórtan lehet csapadék.
Ezt követően egy szeszélyes jószág, mediterrán ciklon kacérkodik hazánk öntözésével, ám nem éppen egyszerű meghatározni a pályáját, ugyanis általában véletlenül sem követi a modellek által számolt útvonalat (valószínűleg haragszik ránk és így áll bosszút). Mindenesetre szombaton éri el térségünket és okozhat jelentős mennyiségű esőt, záport, zivatart, majd mögötte pár napra igazi őszi hűvös lesz.
Ami a modelleket illeti, mindegyik a déli, illetve esetleg keleti területeket favorizálja csapadék terén. Az ECMWF a délnyugati részekre 50-100mm közötti mennyiséget vár(egy picit elrugaszkodik), a GFS modell csak 30-60mm-t, míg a GEM szerint jobbára elmegy tőlünk keletre és csak néhol eshet 10mm-t meghaladó mennyiség.
Egyelőre a pontos mennyiségeket lehetetlen meghatározni, de a péntek estétől vasárnap estig tartó időszakban főleg az ország déli felén érdemes csapadékkal számolni, a hétvégi programot úgy tervezni, míg északabbra jelentősen csökken az esélye érdemleges esőnek.
A frissebb és pontosabb előrejelzésekért kövess minket!

Özönvíz eső előrejelzés vasárnap

A mai időjárás részletesen itt.

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső