Szeptemberben visszatérhet a nyári meleg!

A napokban még tovább tart a hűvös, változékony időjárás, majd a szeptember első hetének végétől változás mutatkozik. Most még Közép-Európában alacsony nyomás dominál, amit ciklonok okoznak. Ezeknek köszönhetően csapadékos az időjárás és a hideg levegő le tud szakadni északról.
A jövő hét végétől azonban anticiklon térítheti be a kontinens jelentős részét, mely egyrészt gátat szab a hidegnek és csapadéknak, másrészt egy nyugati ciklon segítségével meleget hoz majd. Még bizonytalan a melegedés mértéke, de a jelenlegi számítások szerint újra nyárias idő lesz és az átlagnál melegebb napok várnak ránk. Reálisan szeptember első felében 28-32 fokos csúcsokra és friss hajnalokra készülhetünk, így már a tipikus nyári forróságnak kicsi az esélye, de indiánnyár jellegű meleg és strandidő még beleférhet.

A fáklya-diagram szépen szemlélteti, hogy a hőmérsékletek emelkedésnek indulnak és az 1500m magasságban is az átlag 14 fok körül, míg a főfutás 18 fokig emelkedik, ami 28-32 fok a 2m-es magasságban.
Újra a sok éves átlagnál melegebb lehet
Szeptember nyár meleg
Egészen északra betüremkedik
Bár még távol van, akár a 30 fokot is meghaladhatják ismét a csúcsok

térképek: wxcharts

fáklya: wetterzentrale