Hosszútávú előrejelzés: hétvégétől visszatér a nyárias idő!

Hosszútávú előrejelzés: hétvégétől visszatér a nyárias idő!

Az augusztus vége és az ősz első napjai nem sokban emlékeztetnek minket a nyárra, ám a folytatásban valamivel enyhül az idő,  kora nyárias napokkal folytatódik a szeptember.

Így érkezik fölénk a meleg, animáció:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! 👇❤

Európai összefoglaló előrejelzés:

A hét végéig egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon hátoldali áramlása határozza meg a kontinens középső területeinek időjárását. Míg Nyugat-Európa átlagos vagy valamivel enyhébb időt élvezhet, hozzánk a hűvös, őszies időjárás jut el, míg Kelet-, Északkelet-Európában már-már télies az idő.

Jelenleg az átlagnál hidegebb idő uralkodik a kontinens java fölött
Hétfő hajnalra már erős lesz a kettősség. Keleten 8 fokkal hidegebb, nyugaton 6 fokkal melegebb az átlagnál.

A hét végétől ez a tendencia megváltozik. Egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki a kontinens jelentős része fölött, ami egyrészt meggátolja, hogy északnyugat felől ciklonok érkezzenek és hideget hozzanak, másrészt keletebbre tolja az északkelet felől érkező légörvényeket és ezzel együtt a hideget is. Ennek köszönhetően a kontinens keleti részein marad a hideg, télies idő, nyugaton ciklonokkal tarkított szeles, csapadékos, ám enyhe idő, míg a földrész jelentős részén kora nyárias, jobbára az átlagnál szárazabb idő lesz. Ezt segíti elő a spanyolokat elérő ciklon, majd várhatóan a további atlanti ciklonok is, melyek előoldalán melegebb levegő érkezik. Olaszország és a Balkán, valamint  Spanyolország igazi nyári időt élvezhet, főként az olaszoknál 34-35 fok is lehet. Hozzánk szelídebb formában érkezik a meleg, hiszen a hideg-meleg légtömegek határán leszünk, éppen ezért bizonytalan némileg a várható hőmérséklet is.

Az átlagnál melegebb napok érkeznek

Részletes hazai előrejelzés:

Mielőtt boncolgatnánk a részleteket érdemes rápillantani az alábbi fáklya-diagramra, ami az amerikai globális modell, a GFS előrejelzését tükrözi. Bár a részletekbe annyira nem érdemes belemenni, néhány alap után könnyen értelmezhető. A vastag piros vonal jelöli a sok éves átlag hőmérsékletet, a vastag fehér pedig a modell számításainak átlaga (pontosabban számtani közepe), míg az a vaskos zöld a fő számítása. Az könnyen leolvasható, hogy az átlagnál melegebb időt jelez előre a fehér vonal is, a vastag zöld pedig végképp, de mivel a végén nagyon eltér a fehértől, nem valószínű, hogy ennyire meleg lenne (33-34fok). A reális értékek jelenleg 24-29 fok között vannak.

Csütörtökön hajnalban 6-12 fok közé hűl majd a levegő, délkeleten, keleten lehet a melegebb. Napközben változóan felhős idő valószínű, a nap több órára kisüthet. 20-24 fokos csúcsok lesznek, élénk lehet az északias szél.

Pénteken hasonló időnk lesz. Reggel 7-12 fok, délkeleten és a Duna-Tisza köze déli részén lesz a melegebb, míg napközben a változóan felhős időben 20-25 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap reggel 8-13 fok várható, majd sok napsütés és kevés felhő, gyenge légmozgás. A maximunok 23-28 fok között várhatóak.

Hétfőn és kedden délután változóan felhős idő lesz, nyugaton elvétve egy-egy záporral. Reggel hűvös lesz, 9-13 fok, míg napközben 22-27 fok várható.

Szerdán több lesz a felhő, főként a Dunántúl déli felén lehet zápor, akár zivatar. Reggel 10-15, délután 18-27 fok valószínű.

Csütörtökön még többfelé lehet zápor, zivatar, napközben hűvösebb lesz, csak 18-24 fok, majd péntektől egyre kevesebb helyen lehet csapadék és melegszik a levegő, a hétvégére akár a 30 fokot is megközelíthetjük néhol.

Hosszútávú előrejelzés hétvége nyár
Bár kilóg a sorból, érdekességnek megér egy pillantást. Nincs kizárva az igazi nyári kánikula.

A hideg idő szomszédjainkhoz meghozta az első jelentős havazást. Részletek itt.

Modellképek: wxcharts