Hatalmas esőzéssel csap le a Larry hurrikán!

Hatalmas esőzéssel csap le a Larry hurrikán!

A Larry hurrikán tovább erősödött, bár jelenleg is “csupán” 3-as kategóriájú hurrikán, azonban amiatt, hogy régóta és meglehetősen erős állapotban falja a kilométereket Észak-Amerika partjai felé közeledve, veszélyessé teszi.
Előző cikkünkben is említettük, hogy Larry komoly vihardagályt okozhat, tőle távol lévő területeken is.
Nos, a Kis-Antillákra az első hullámoka meg is érkeztek, amik elsősorban a kisebb vízi járműveket, valamint a fürdőzőket veszélyeztetik.

Hivatalos előrejelzés, NOAA

A Larry hurrikán várható útja. Hatalmas esőzések várhatóak a nyomában!

Csütörtökön Larry megközelíti a Bermuda-szigeteket, és igen jelentős csapadékot fog okozni. Mivel a hurrikán pályája még módosulhat, pontosan nem tudni, mennyi eső várható, de 25-50mm közötti mennyiségekkel számol a legtöbb modell.
Miután elhalad a szigetcsoport mellett, várhatóan északkelet felé fordul, elkerülve a kontinenst,azonban a vihardagály hullámai így is el fogják érni a partokat.
Újfundlandnál lehetnek a legnagyobb hullámok, életveszélyessé válhatnak a parti vizek.
Ugyan a hurrikán magja elkerüli a szárazföld belsejét, a part széles sávjában fog nagy mennyiségű csapadékot okozni. Az előrejelzések alapján 50-150mm eső hullhat rövid idő alatt, ami súlyos villámárvizek kialakulásához vezethet.

Míg a Bermuda-szigeteken 120-150km/h széllökéseket is mérhetnek, a szárazföldet elérve némileg szelídül a vihar, itt valószínűleg 80-100km/h lökésekkel érkezik. Szerencsére az érintett területek ingatlanjait úgy építették, hogy kibírjanak ennél komolyabb légmozgásokat is, így jelentős károktól nem tartanak a hatóságok, azonban az áramszolgáltatás több helyen is akadozhat.

A hurrikán kompozit műholdképe. Forrás: www.tropicaltidbits.com

Borítókép: A Larry hurrikán kompozit műholdképe.
Forrás: www.tropicaltidbits.com