Ciklonokkal jön a hideg, sok eső eshet!

Ciklonokkal érkezik a hideg, sok eső eshet!

Csütörtök este hidegfront éri el hazánkat, mely az eddigi meleg és száraz időt megtöri. A hideg egész a mediterrán térségig áramlik, mely már szombatra egy mediterrán ciklont is kitermel, ami valószínűleg csak súrolja a déli országrészt.
Ezt követően vasárnap újabb mediterrán ciklon alakul ki, mely át is halad jelenlegi számítások szerint fölöttünk. Szórványosan zivatarokkal és sokfelé jelentős csapadékkal, így a hétvége második fele valószínűleg csapadékosan alakul.
Ezt követően a légkör dinamikája aktívnak bizonyul majd, hiszen az újabb hidegöblítések, amiket az atlanti ciklonok frontjai hoznak, újabb mediterrán ciklonokat generálnak. Ez nem jelenti azt, hogy országszerte ázni fogunk, nagyok a kilengések a modellekben, hiszen sokat változhat egy hét alatt egy ciklon pályája, de jó esély van arra, hogy a hónap második felétől enyhül az aszály, habár az aratásnak pont nem kedvez.

Ami jól mutatja a helyzet bizonytalanságát, az alábbi 2 ábra. Az egyik a reggeli GFS modell 2 hetes csapadékösszege, ami délen közel 200mm esőt vár, míg a friss csupán 50-70mm-rel számol!

Ciklon hideg eső előrejelzés

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső