Hideg után újabb hőhullám!

Hideg után újabb hőhullám!

A hideg, többfelé fagyos időjárás után még visszatérhet a nyáriasan meleg idő! Az eddigi, szinte kánikulai meleget egy hidegfront törte meg, mely mögött tartósan északnyugati az áramlás, így hazánkat több hullámban is elárasztja a hideg levegő. Ezt egy messze északon pörgő ciklon markáns hidegfrontjának “köszönhetjük”, amelynek hatására a Baltikumban egy újabb ciklon mélyül ki, és ennek hátoldalán érkezik a hideg.

Jelentős lehűlés...
A bezúduló hideg a Wxcharts térképén. (“A” betű jelöli a ciklon középpontját.)

Jövő hét végére ez a légörvény lassan kelet felé helyeződik át, közben pedig Észak-Európa felett egy többközéppontú ciklonrendszer épül ki, viharos gyorsasággal. A kiépülő ciklonrendszer előoldalára kerülve megkezdődik a felmelegedés, szubtrópusi eredetű léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Bár a ciklon hidegfrontja érintheti hazánkat, így lehet hűvösebb nap, előreláthatólag jövő hét szombattól a hónap végéig tartós meleg köszönt be. A nappali maximumok 25-28 fok körül alakulnak majd, ennél hidegebb csupán északon, illetve az északkeleti határ mentén lehet, de délen akár 30 fokot is mérhetünk!

Majd újabb hőhullám érkezik, jelentős melegedést okozva!
A többközéppontú ciklonrendszer, és az általa okozott erőteljes melegedés.

A szokatlanul meleg idő ráadásul említésre méltó csapadék nélkül telik majd, ami bár kiválló kirándulóidőt hoz, azonban a súlyos aszályhelyzeten nem fog enyhíteni!

Ha megnézzük a GFS modell Kecskemétre vonatkozó fáklyadiagrammját, meglehetősen nagy szórást láthatunk a hőmérsékleti értékekben, azonban mond az operatív, mind az átlag erősen felfelé húz a lehűlés után. A csapadékszegény időszak azonban már borítékolható a hónap második felében is.

Október elején, a lassan kelet felé áthelyeződő ciklonrendszer hátoldalára kerülünk, ami újabb, markáns lehűléssel jár majd, ez után várhatóan már nem tér vissza a 30 fokos maximum hőmérséklet idén.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!