Evakuáció La Palma szigetén, vulkánkitörés veszélye miatt!

Evakuáció La Palma szigetén, vulkánkitörés veszélye miatt!

Frissítés, kitört a Teneguía vulkán, cikkünk itt található!

Az elmúlt hónapokban egyre aktívabbá vált a La Palma szigetén található Teneguía vulkán.
A legutóbb, szeptember 11-én kezdődött földrengésraj több, mint 4000 rengést okozott, elsősorban a sziget délkeleti részén, néhány kilométerre a vulkántól. A Teneguía vulkán legutóbb 1971-ben tört ki, majd csendes időszak következett, amely 2017-ben ért véget, azóta ismét fokozódik a szeizmikus aktivitás.

A hatóságok szeptember 14-én életbe léptették a sárga riasztást, amely a 4 fokozatú rendszer második szintje, és megkezdték a vulkán közeléből a sérülékeny személyek, valamint a háziállatok evakuációját. Bár általános kiürítést nem rendeltek el, a sziget lakosait arra kérték, hogy készítsenek össze “sürgősségi hátizsákot” a legszükségesebb dolgokkal, illetve mobiltelefonnal, ha el kell hagyni otthonukat.

A rengések ereje, valamint sűrűsége is nő, már érzékelhető a lakosság számára is, azonban a következő napokban tovább erősödik a földmozgás. A magma valószínűleg utat talált a felszín felé és jelenleg is felfelé nyomul, ezt támasztja alá az a tény, hogy a sziget egyes részei jelentősen megemelkedtek, egyes helyeken mintegy 15cm-el.

Kitörni készül a Teneguía vulkán La Palma szigetén!
A Teneguía vulkán aktivitásának egyik jele, hogy nagy területek emelkedtek meg. (Forrás: IGN)

Források: Reuters, elpais.com, volcanodiscovery.com