Folytatás: eleinte akár 30 fok, majd viharokkal hidegbetörés jöhet!

Folytatás: eleinte akár 30 fok, majd viharokkal hidegbetörés jöhet!

Az előttünk álló nagyjából 7-10 nap időjárása egyre mozgalmasabb lesz és megterhelő azok számára, akik nem bírják az időjárás változást!

Hosszútávú hőmérsékleti anomália:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Európai összefoglaló előrejelzés:

Hazánkban az elmúlt napok hűvös időjárásáért felelős ciklon elkocog keletre, és helyette pár nap anticiklinális helyzet vár ránk, ami annyit tesz, hogy sokat süt majd a nap. Mivel az Atlanti-óceán be van sózva (nem csak azért, mert sós víz) a térségben egymást követik a heves ciklonok, amikből mi a hétvégén nem érzünk sokat, legalábbis naivan ezt gondoljuk. A Közép-Európát elöntő meleg is egy ilyen ciklonnak köszönhető, aki előoldali áramlásának köszönhetően nem törődve a határátkeléssel, Afrikából meleget szállít fölénk. Míg tőlünk keletre egy anticiklon épül ki, amibe északról hideg áramlik, téli időt okozva, addig Nyugat-Európában zajlik az élet, hűvös, csapadékos és szeles idővel.

Mint minden jó, egyszer ez az indián nyár is véget ér és sajnos nem is olyan soká. A hét első napjaiban még ugyan enyhe idő lesz, 22-25 fok, már több lesz a csapadék, ugyanis a keleti anticiklon és a nyugati ciklonok közé ékelődünk és egy több, mint ezer kilométer hosszú összeáramlás kellős közepén dekkolunk majd néhány napot. Ez azt jelenti, hogy ismétlődő jelleggel országszerte (és a vonal mentén külföldön is) kiakalulhatnak záporok és zivatarok.

A hét második felében már nagyobb a bizonytalanság, de jelenleg a modellek eps átlagai a lehűlés felé hajlanak, amit elég markánsan prognosztizálnak. Egy ciklon északnyugat felől benyomulna a kontinensre és hidegfrontja az Alpokon hullámotvetve érné el a mediterrán térséget és minket is szélvihar és zivatarok kíséretében, az Alpokban hóviharral. Jó eséllyel mediterrán ciklon is keletkezik majd ennek nyomán, ami vagy elér minket, vagy nem, de ez már közel biztos.  🙂
Érdemes az alábbi fáklya-diagramot meglesni, ugyanis amellett, hogy látszik a hőmérséklet drasztikus visszaesése az átlag alá, vagy köré (felső vonalak), az is látszik, hogy nő a csapadék esélye először a hét első felében, majd a végén az ominózus mediterrán ciklonnak köszönhetően.

Forrás: wetterzentrale

Egyes modellfuttatások egymás után több ciklonnal is számolnak, amik hazánkat vennék célba. 2021-ben ez nem jellemző, de történhet csoda. Ez esetben néhol 100mm-t is meghaladhatja a lehullott csapadék 2-3 nap alatt, szóval nem árt nézegetni az akciós gumicsónakokat vész esetére.

Emellett egy kis érdekesség ami a távoli jövőben megjelent a GFS modellen (kiugró értékként), ez az aprócska hidegbetörés, ami fél Európát befagyasztaná. Itt hagyjuk ízlelgetni 😀

Magyarország részletes előrejelzése:

Szombaton reggel néhol pára, ködfoltok képződhetnek, majd megélénkülő déli szél mellett egyre erősödik a nappali felmelegedés, már-már nyárias lesz az idő. A minimumok 4-13 fok között, míg a maximumok 22-28 fok körül lesznek.

Vasárnap tovább melegszik az idő és még mindig sok napsütés lesz. A délies légmozgás időnként megélénkülhet. Reggel 5-13, délután 24-30 fok valószínű.

Előrejelzés hidegbetörés vihar időjárás

Hétfőn már több lesz felettünk a felhő és a délutáni órákban szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. A délnyugati és a középső részeken van a legtöbb esélye csapadéknak. Reggel 6-15, délután 19-28 fok lesz. A naposabb keleti, délkeleti részeken lesz melegebb, míg nyugaton és a csapadékosabb tájakon hidegebb.

Kedden hajnalban és reggel csak elvétve, napközben többfelé lehet zápor, zivatar. A zivatarokat apró szemű jég, szélerősödés és intenzív csapadék kísérheti. Reggel 8-13, délután 18-24 fok valószínű.

Szerdán reggel 6-13 fok valószínű, majd napközben eleinte naposabb időszakok is lehetnek, később egy hidegfront felhőzete érkezik záporokkal, zivatarokkal és erős, olykor viharos széllel. A maximumok 17-24 fok között lesznek.

Csütörtökön egy mediterrán ciklon okozhat jelentős csapadékot, hideg és szeles időt, ám ez még meglehetősen bizonytalan, hogy a légörvény pályája keresztezi-e hazánkat. Reggel 7-12, délután 8-13 fok valószínű.

Pénteken a ciklon mögött több órára kisüthet a nap, csapadéknak kisebb az esélye. A reggel hideg lesz, 3-10 fok valószínű, napközben 14-19 fok lehet.
A hétvégén újabb mediterrán ciklon érkezhet nagy bizonytalanság mellett, így ismét sokfelé lehet eső, eleinte zivatar is és a maximumok is 20 fok alatt alakulhatnak, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy amennyiben a ciklon pályát módosít, lényegesen eltérő időjárás is lehet, ezért érdemes a frissülő előrejelzéseket olvasni!

Modellképek: wxcharts