Hétvégén nyárias meleg, majd esőzés jöhet!

Hétvégén nyárias meleg, majd esőzés jöhet!

Az előttünk álló hétköznapok időjárását egy hidegfront befolyásolja majd, mely nagy mennyiségű esőt hozhat az ország egyes részein. Részletek itt.

A hétvégén azonban visszatér a nyárias meleg, hiszen egy viharciklon orkán erejű széllel söpör végig a briteken és ennek előoldalán meleget ránt fel Afrika felől. Ennek köszönhetően szombaton még csak 22-24 fok valószínű, vasárnap már a 25-26 fokot is elérhetjük és hétfőn tetőzhet a meleg 27-28 fokkal. Ekkor még sokat süthet a nap.

A ciklon hidegfrontja eközben robog majd felénk és hullámot vet az Alpokon, ahol megtorpan, ugyanakkor a mediterrán térségbe jut a hidegből, ami mediterrán ciklonokat generál. Ezek a jövő héten az Alpok csúcsain több méter friss havat dobnak majd le, míg hozzánk nagyobb bizonytalanság mellett jelentős esőzés valószínű. Mivel a pályája még bizonytalan, pontos csapadékadatokat kár lenne írni, de a jelenlegi modellfuttatások az alábbi térképek szerint várják. Jól mutatja a nehéz előrejelezhetőséget, hogy az egyik modell (GFS) néhol 100mm-t meghaladó mennyiséget is vár, míg a friss ECMWF csupán 10-40mm között, az előző futása ugyanennek a modellnek országosan 30-80mm-t.
A hőmérsékletek terén nagy lehet a differencia kelet és nyugat között, 15-23 fok közötti értékek valószínűek, de ahogy a csapadék, ez is függ majd a ciklon pályájától.

GFS
ECMWF 1.
Hétvége előrejelzés nyár eső
ECMWF 2.

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt