Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?!

Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?!

Esélylatolgatós rovatunk következik. 🙂

Persze sokan a cikk olvasása nélkül röhögőgörcsöt kapnak, pláne a mai 24-27 fokos meleg ízlelgetése közben, ám jelenleg úgy fest, a hétvégétől, ha csak néhány napig is, télies anomáliákat tapasztalhatunk, ami a fölénk húzódó hideg levegőt illeti. Mivel még csak október eleje van, a napállás magas és hosszúak a nappalok, nem kell nagyon hidegre számítani, 10-14 fokos maximumok, a csapadékos részeken 8-10 fok, ha a már több frissítés óta mutatkozó lehűlés megvalósul. Egyelőre valószínűleg nem kapunk SMS-t, hogy üljünk át másik autóba.

Akkor mégis miért ez a kapós cím?

A görcsösebb erkölcsű vérszemes kollégák egyből írják, hogy kattintásvadászat miatt, noha ez ebben a formában nem igaz, mert egyrészt fentebb már említettük, hogy az időjárási helyzet november végi, december eleji, mintsem október eleji. Ezen túl az első kiterjedtebb fagyokat is magába foglalhatja a hétvégétől induló bizonytalan hosszúságú időszak, hiszen fölöttünk 0/-3 fok közötti hőmérsékletű levegő helyezkedik majd el azon a magasságon, ahol jelenleg 10-13 fokos.
Emellett a csapadék esélye is megvan, ami síkvidéken eső lenne, így a hóesésben bízók többsége csalódni fog mindenbizonnyal, ám a magasabb hegyekben, kiemelten a Kékestetőn, Bánkúton és a Kendig-csúcson (esetleg a Nagy-Hideg-hegyen) esély nyílik szilárd halmazállapotú csapadékra. Mivel a magasban 0 és -5 fok között szórnak a modellek és azok különböző futásai, ez a magas csúcsokon -1/+3 fok körüli értékeket hozhatna, ami kellő intenzitású csapadék mellett hó vagy havas eső lenne.

Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?! 2
Már a hétvégén is fagyos levegő lesz fölöttünk (GFS)
Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?! 3
ECMWF szerint is
Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?! 4
Jövő héten még hidegebb levegő jöhet.
Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?! 5
Hideg lesz
Téliesebb idő jöhet, akár az első hóesés?! 6
Az ECMWF szerint is
Tél hó havazás
Csapadék esélye is megvan

Mivel ez még mind NAGYON NAGYON bizonytalan, rengeteg mindenen bukhat el. Elsősorban egy kis esélylatolgatásnak szántuk a cikket, felcsigázni azokat, akik már várják a telet. 🙂

Az érkező jelentős csapadékról bővebben itt olvashat.

térképek: wxcharts

borító: MTI fotó

Ez is érdekelhet!  Extrém fagy: -20 fok!