Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik!

Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik!

Újabb hidegfront közelít hazánk felé, a jövő héten sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Európát!
Alapvetően változott a makroszinoptikus kép az elmúlt hetekben, az eddigi enyhe, meridionális, esetenkénti déli irányítást felváltotta az északias áramlás.
Lássuk, hogyan alakul a következő napokban az időjárás!
Jelenleg Kelet-Európában, illetve Ázsia nyugati része felett egy hatalmas kiterjedésű anticiklon tanyázik, ennek “köszönhetjük”, hogy a mediterrán ciklon a Tiszától keletre jelentős csapadék nélkül hagyta a szomjazó talajokat, illetve ez az oka a hétvégi, fagyos reggeleknek is.

Az anticiklon lassan kelet felé visszahúzódik, teret enged a Baltikumban erősen kimélyülő, nagy kiterjedésű ciklonnak, és hétfő délutánra elhagyja térségünket. Kedden pedig megérkezik a ciklon hidegfrontja, ami jelentősebb csapadékot nem ad, de több fokkal hidegebb levegőt hoz magával. Az északi szél kedden és szerdán is erős lesz, elsősorban északnyugaton viharos lökések kísérhetik! Míg hétfőn 12-16 fok lesz a jellemző, addig kedden már csupán 10-12 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.
Szerdán és csütörtökön 10-13 fok között fognak alakulni a hőmérsékleti maximumok, míg a minimumok 5 és 7 fok között várhatóak, de északon, északnyugaton ennél hidegebb is lehet a kora reggeli órákban, csütörtök hajnalban pedig ismét többfelé fagyhat!

Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik
Áttekintő térkép a keddi napról. Az anticiklon és a ciklon közös áramlási mezejében fagyos levegő árasztja el Európát!
Előrejelző modell: GFS
A 850hPa-ra (~1500 méteres magasság) előjelzett hőtérképen is jól kirajzolódik az érkező, markáns hidegfront.
Előrejelző modell: GFS

Bár némi bizonytalanság még van a lehűlés mértékében, több fokkal hűvösebb levegő áramlik be, mint az ilyenkor megszokott. A fáklya egyes tagjai a jövő hét végéig meglehetősen összetartóak, jól jelezve, hogy itt 1-2 fok eltérés várható csupán.
A hónap második felében bizonytalan, de jelentős enyhülés jelei mutatkoznak, ismét megnövekvő csapadékhajlammal, majd újabb lehűléssel, de itt már igen jelentős a bizonytalanság, a tagok szórása erőteljessé válik.

Forrás: Wetterzentrale.de
Modell: GFS

Borítókép és térképek: Wxcharts.com