Fagyot és hózáporokat hoz a markáns hidegfront!

Fagyot és hózáporokat hoz a markáns hidegfront!

Kedden este markáns hidegfront érkezik, mögötte pedig sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el Európa középső területeit!
Jelenleg sincs túlzottan meleg, hiszen az ország jelentős részén több fokkal az ilyenkor megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletet mérhetünk, azonban egy érkező hidegfront hatására tovább fog hűlni a levegő! A mai borongós, többfelé esős idővel induló nap után azt hihetnénk, hogy ennél csak jobb lehet, de ez komoly tévedés, a hét közepére romlik el igazán az idő!

Kedden reggel még 5-10 fok közötti értékekre ébredhetünk, valamint enyhe légmozgásra és többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, a délkeleti határ mentén kisebb eső is lehet kora reggel. Napközben északnyugat felől átmenetileg felszakadozik a felhőzet, a nap is kisüthet, majd a késő délutáni órákban ismét erőteljes gomolyosodás kezdődik északnyugat felől, az érkező front előterében. Esőre szerdára virradó éjjel északnyugaton és északkeleten lesz a legnagyobb esély, de az Északi-középhegységben is várható némi csapadék. A maximum hőmérsékletek kedden 14-15 fok körül várható.

Fagyot és hózáporokat hoz a markáns hidegfront!
Csütörtökön a fagyos levegő elárasztja a térséget.


Ahogy a fagyos levegő egyre inkább utat tör, szerda kora hajnalban a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain, majd a reggeli óráktól az Északi-középhegység hegycsúcsain is havaseső, havazás válthatja fel az esőt. Megmaradó hóra nincs kilátás, bár az intenzitás függvényében rövid időre lepelnyi hóréteg kialakulhat. Kedden délután a légmozgás is megélénkül, a Dunántúlon, valamint északkeleten erős lökések kísérhetik az északias szelet. Szerdán is marad a szeles idő, a Tiszától nyugatra és északkeleten továbbra is erős lökések kísérik majd, északnyugaton egy-egy viharos széllökés is lehet! Északon szerdára virradó éjjel már lehet fagy, a hőmérséklet pedig jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban is mindössze 11-12 fok lehet.

Csütörtökön lesz a hét leghidegebb napja, kora reggelre a légmozgás a Dunától keletre enyhe lesz, ami kedvez az erőteljes lehűlésnek, a Dunántúlon pedig a derült ég miatt szállnak mélyre a hőmérők higanyszálai. Országos fagy várható, ha eddig nem tettük, mostmár mindenképp vigyük be a fagyérzékeny virágokat védett helyre. Napközben a feltámadó szél sokat ront a hőérzeten, aminek a 10-12 fokos maximum hőmérsékletek sem tesznek jót. Kora hajnalban délkeleten előfordulhatnak jelentéktelen záporok, majd többször felszakadozik a felhőzet, de tartósan napos időszak nem lesz.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Hétvégére, a jelenlegi modellfutások alapján kicsit melegszik a levegő és szárazabb léghullámok érnek el minket.

Térkép és borító: Wxcharts.com