Közepesen erős geomágneses vihar éri el a Földet!

Közepesen erős geomágneses vihar éri el a Földet!

Erős geomágneses vihar éri el a Földet keddre virradó éjszaka, a viharra az amerikai légkörkutató intézet figyelmeztet (NOAA). A SkyNews szerint előfordulhat, hogy műholdak működésében, esetleg a Föld északi sarkkörhöz közel fekvő településein áramellátási problémákat okozhat. A geomágneses viharok okozzák a sarki fényeket, a mostani szokatlanul erős vihar miatt akár Skócia magasságában is lehet sarki fényt észlelni.

Kép forrás: flickr.com

A NOAA jelentése szerint a geomágneses vihar elérheti a G2-es kategóriát, ami közepesen erősnek számít, a sarki fényt akár Észak-Írországból, vagy New-Yorkból is lehet majd látni!
Valószínűleg ezzel egy mozgalmasabb időszak veszi kezdetét a naptevékenységben, a 11 éves ciklus egy erősebb napfolttevékenységgel, több koronakidobódással járó szakaszába léptünk be.

Geomágneses viharokat általában napkitörések okoznak. A mostani vihart szombaton észlelték a műholdak. A Nap mágneses terének instabilitása vagy egyensúly vesztése, melynek következtében a térszerkezet hírtelen megváltozik, jelentős energia szabadul fel, és a kiegyensúlyozatlan mágneses erők hatására a korona anyagának egy része kidobóik. Amikor a Föld a kidobott anyag útjába esik, és a földi magnetoszférának ütközik, ekkor keletkezik a geomágneses vihar. (wikipedia)

Borítókép forrás: flickr.com