Télies fordulat: fagyos levegő, akár havazás!

Télies fordulat: fagyos levegő, akár havazás!

Bár már látjuk a kommenteket, hogy “az előbb még nyarat jósoltatok” vagy hasonlók jelennek meg perceken belül a cikk alatt, megpróbáljuk az olvasni kívánóknak előrejelezni, hogy mi is lesz a következő 7-10 napban.
Valóban, a jövő hét közepéig erőteljes melegedés lesz és tipikus indián nyárban lehet részünk. Ám az évben lesz még pár nap szerda után is, így szó eshet a hidegről is, ami csütörtöktől megindul dél felé.
Hullámzó frontrendszer hozhat csütörtökön és pénteken záporokat, akár zivatarokat is és viharos szél kíséretében erőteljes lehűlés jön. A magasban a modellek  -3, -8 fok közötti hőmérsékleteket várnak, ami az átlagnál 10-12 fokkal hidegebb. Ez azt jelenti, hogy szombattól éjszakánként országszerte fagyos idő lehet, a fagyzugos helyeken kemény, -5, -10 fokos fagy sem kizárt. Napközben is 10 fok alatti maximumok lehetnek. Emellett most, amennyiben lesz csapadék, az síkvidéken is hó, havas eső lehet a hétvégétől néhány napig. Persze ez még változhat, de jelenleg a markáns lehűlés nagyon valószínű.

Tél fagy havazás
A GFS fáklya is egyértelmű markáns lehűlést vár. (Wetterzentrale)

Térkép: wxcharts

borító: MTI fotó

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!