Erőteljes melegedés, péntekre 20 fok is lehet!

Erőteljes melegedés, péntekre 20 fok is lehet!

Erős melegedés kezdődik a jövő hét elején!

Már holnap napközben enyhébb légtömegek érkeznek fölénk a magasban, azonban ez sajnos kevés lesz, hogy a talajszinten nyugalomba kerülő hideg miatt ne legyenek erős fagyok reggelenként, de jelzi a változást. Napközben keddtől már melegedni fog a levegő és a hajnali fagyok is gyengülnek némiképp.
Erős kontraszt alakul ki a keleti és nyugati országrészek között, míg keleten 14-16 fokig melegszik a levegő, addig a Dunántúlon 10 fok körüli, hűvös idő lesz. Keleten is erősen felhős lesz az idő, de délnyugaton az eső is eleredhet napközben.

Erős melegedés, péntekre 20 fok is lehet!
Az ECMWF modell előrejelzése 10.30-a, vasárnapra.
Forrás: OMSZ

Szerdán már mindenhol csökken a felhőzet, csapadék sem várható, a reggeli fagy is elmarad, csak az Északi-középhegység északi, zárt völgyeiben lehet gyenge fagy (RIP Zabar). Reggel megjelennek a ködfoltok, amelyek északon makacsak lehetnek, csak késő délelőtt oszlanak fel! Napközben viszont marad a kettősség, a Dunántúlon, valamint a tartósabban ködös tájakon 11-13 fok, a Tiszántúlon 15-17 fok várható, ami az év ezen szakában kifejezetten kellemes.

Csütörtökön se lesz sok felhő, inkább csak délnyugaton számíthatunk némi gomolyfelhőzetre napközben, azonban egyre nagyobb területeken képződik köd, elsősorban északkeleten, valamint délnyugaton. A kettősség csökken, 14-18 fok várható országszerte, délkeleten lesz a legmelegebb, északon, északnyugaton a leghidegebb.

Pénteken tovább melegszik az idő, kora reggel ugyan még fázós hideg lesz, talajmenti fagy is lehet a fagyzugos részeken, a köd is rontja majd kedvünket a reggeli órákban, de napközben tavaszias idő várható!
Délkeleten 18-21 fokig melegszik a levegő és máshol sem kell fagyoskodni. Északnyugaton is kellemes, 16-18 fok közötti értékeket mérhetünk, a fővárosban sem lesz számottevően hidegebb. Ahol viszont már kevésbé örülhetnek az anticiklonnak, azok az északi, északkeleti tájak, ott beragadhat a köd, ami csak késő délelőtt oszlik fel, így arrafelé csupán 13-15 fokig melegedhet a levegő.

A hétvégén sajnos fokozódik a ködhajlam, illetve főként szombaton felhősebb időre számíthatunk. A kevésbé ködös, derült tájakon, elsősorban délkeleten, 18-20 fok is lehet a legmelegebb órákban, sőt egy-két fokkal melegebb is. Az egész nap ködös régiókban azonban 13-15 fokra számíthatun csupán.