Erős hidegfront érkezik Halottak napján!

Erős hidegfront érkezik Halottak napján!

Hétfőn ideér a változást hozó hidegfront, ezzel alaposan felkavarva az időjárást! Cikünkben megmutatjuk, mikor, hol jár majd a front, mire számíthatunk.

Hétfőn reggel különösen enyhén indul a nap, nyugaton 10 fok közelében lesznek a minimum hőmérsékletek, csupán északkeleten alakulhat ki gyenge fagy, talajmenti fagy. Ködös, párás lesz a reggel, de a délelőtt folyamán mindenhol feloszlanak a legmakacsabb ködfoltok is. Már a reggeli órákban is erősen felhős, borult lesz az ég a nyugati tájak felett, ennek is köszönhető az enyhe hajnal. Napközben tovább fog vastagodni a felhőtakaró, de a késő délutáni órákig még nem várható komolyabb csapadék, a Dunántúlon lehet egy-egy jelentéktelen zápor.

A hőmérséklet csúcsértéke 15, 17 fok között alakul országszerte, ennél csak az északi határ mentén lehet néhány fokkal hidegebb. A kellemes langymeleget azonban a szél hűtő ereje némileg csökkenti az ország egy jelentős részén, ugyanis a Szeged, Baja, Tatabánya, Budapest négyszögben délelőtt megélénkül a déli szél, Győr, Tatabánya térségében pedig erős, akár viharos lökések kísérhetik, ez bizony az ilyenkor szokásos gyertyagyújtást is megnehezítheti.

Késő délutánra eléri a nyugati határt a hidegfront, ami szinte berobban az országba: este, 20 óra körül még csak a határ mentén élőktemetői szertartásait zavarhatja meg, de éjfélre már a Duna vonalánál fog járni a front, nyomában erősödő, éjjel viharossá fokozódó széllel és heves esőzéssel, északnyugaton akár beágyazott zivatar is lehet.

Amennyiben lehetséges, érdemes úgy tervezni a temetőlátogatásokat, hogy azok a front érkezte előtt befejeződjenek, ehhez az alábbi térképpel nyújtunk segítséget:

Erős hidegfront érkezik Halottak napján!

Mielőtt elhagyjuk a temetőt, mindenképpen oltsuk el a gyertyákat, mécseseket, mivel az erős szél fellökheti őket, ami tűzveszélyt okozhat!

Borítókép és térkép: MetKép / Tarkó Péter

Ez is érdekelhet!  Ma: heves zivatar, jégeső, felhőszakadás jöhet!