Viharos széllel érkezik az erős lehűlés jövő héten!

Viharos széllel érkezik az erős lehűlés jövő héten!

A következő napokban meglehetősen változékony lesz időjárásunk, több esetben országhatáron belül is jelentős különbségekkel, csütörtökön például egy hidegfront következtében északnyugaton 10-12 fok várható, míg délkeleten 20 fok felett lehet a csúcshőmérséklet. A csapadékmező péntek estig elhagyja az országot, majd szárazabb időszak vár ránk a hétvégén. Szombaton és vasárnap is 12-14 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk, gyenge légmozgás mellett, hajnalonként ködfoltokkal. Az újabb változásra azonban nem kell majd sokat várni, hétfőn viharos széllel hidegfront érkezik, a csúcshőmérsékletek a délelőtt folyamán állnak be 13-15 fok között, majd kedden már mindenhol 10 fok alatti értékeket mérhetünk.

Viharos széllel érkezik az erős lehűlés jövő héten!
A GFS előrejelző modell ún. fáklyadiagrammja a 850hPa-os (~1500 méteres) magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékekről. A fáklyadiagramm különlegessége, hogy a modell összes egyidejű futását tartalmazza, így következtetni lehet a szórásból az előrejelzés bizonytalanságára is. Míg 8-áig egyben vannak a tagok, utána jelentősen nő a szórás, de a középérték továbbra is lefelé fut.
A kép forrása: Wetterzentrale.de

Szerda hajnalra -5 és -2 fok közé hűl a levegő, de az Északi-középhegység fagyzugos részein ennél is hidegebb lehet! Napközben sem kell majd megsülnünk, 5, 7 fokra van kilátás.Csütörtökön tovább hűlhet az idő, reggel -5 fok körüli értékekre számíthatunk, napközben 3-5 fokig melegszik a levegő.

Az átlagosnál hidegebb időt egy anticiklon okozza, amely a hétvégétől fokozatrosan húzódik Európa fölé, a jövő hét közepére ennek keleti peremére kerülünk. Az anticiklon közös áramlási rendszert alakít ki egy tőlünk keletre elterülő ciklonnal, együtt pedig jelentős mennyiségű sarkvidéki hideget szállítanak a kontinens nagy részére.

Az előrejelzés bizonytalansága 8-a (jövő hét hétfő) után jelentősen nő, de mindkét nagy modell egyetért abban, hogy komolyabb, hoszabb távú lehűlés jöhet, akár az átlag alatti értékekre is!

Borítókép: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!