Sarkvidéki hidegleszakadás éri el Európát!

Sarkvidéki hidegleszakadás éri el Európát!

A következő néhány napban sokat változik a kontinens időjárása. Spanyolországtól nyugatra az Atlanti-óceán fölött egy anticiklon épül ki, mely a ciklonális időjárás súlypontját északra tolja.
A Skandináv térségben, illetve attól északnyugatra ciklonok kialakulása valószínű, melyek leszakítanak több részletben is egy jó adagot a sarkvidéken felhalmozódott hidegből. Az első hullám a hétvégén indul el délkelet felé és hazánkat a jövő hét első felében éri el. Ez Észak-Európában havat és erős fagyokat okoz majd. A havas északon nem lesznek ritkák a -20 fok körüli minimumok sem.
Közép- és Kelet-Európa is több fokkal hidegebbet várhat. Fagyos éjszakák és hűvös nappalok jönnek, a Kárpátok vonulatáig még hó is eshet, bár egyes számítások szerint itt sem kizárt. Hazánkban a lehűlés mértéke ugyan még némileg bizonytalan, de úgy látszik kiterjedt fagyok, köd és hideg nappalok jöhetnek. Az első zúzmarás ködös idő köszönthet be!

A magasban jól látszik, hogy egészen délre lejut a fagyos levegő
Az átlagnál jóval hidegebb lesz ezeken a részeken

A második hideghullám néhány nap különbséggel hasonló módon szakadhat le és öntheti el Európa egy jelentős részét hideg levegővel. Míg az északi részeken ez -20 fokos hideget és havat jelent, a mi térségünkben inkább csak hajnali fagyok és hideg nappalok jellemezhetik.

Hideg sarkvidék Európa

Csütörtökön zivatarokkal érkezik a hidegfront. Részletekért kattints ide!

Térképek: wxcharts