Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik jövőhéten!

Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik jövőhéten!

Jelentős lehűlés érkezik a jövő hét elején, az ország több területén is megláthatjuk az első hópelyheket!

A következő napokban száraz, az ilyenkor megszokott maximumoknál melegebbre van kilátás, azonban a hajnalok fagyosak lesznek, szerdán, a derült időnek köszönhetően -5 fok alatti, északon -10 fok körüli hideggel is számolhatunk!
Az eseménytelen időt egy nagy kiterjedésű, több középpontú anticiklon okozza, ami miatt jelentős megnő az éjjeli, hajnali ködös területek nagysága és délelőtt is egyre nehezebben oszlik majd fel.
Szombatig marad is az egyhangú, változóan felhős idő, enyhe légmozgással, egyre ködösebb reggelekkel, csapadék nélkül, legfeljebb jelentéktelen ködszitálás alakulhat ki.

Szombaton már lehetnek záporok a Dunántúlon, de az igazi változás vasárnap érkezik, egy markáns, masszív hidegbetörés képében. A hideg levegőt két légörvény segíti lejutni hozzánk, egy jól kimélyült ciklon, illetve egy erős anticiklon párosa. Ennek a két légköri képzőménynek a közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el Európa középső és déli területeit, jelentős lehűlést hozva.
A nappali órákban +3 / +7 fokkal, éjjel -5 / -10 fokos hideggel lehet számolni, vasárnap és hétfőn pedig, a front mentén viharos szél fog fújni, ami jelentősen csökkenti a hőérzetünket. A front kevéssel csapadékkal robog majd át felettünk, ami kezdetben eső, később hó lehet.

Markáns hidegfront, jelentős lehűlés érkezik jövőhéten!
Várható hőmérséklet 15-én 850hPa-on (~1500 méteres magasság), a GFS modell szerint.

Jövő hét csütörtökre újabb hidegfront körvonalazódik, ekkor már több csapadékkal, illetve a Földközi-tenger térségében egy mediterrán ciklon is kialakulhat, így csapadékban jóval bővebb lehet a hét második fele. A télimádóknak igazán jó hír, hogy ennek nagy része hó formájában hullana, így síkvidéken is mérhető mennyiségű havat produkálhat.

Az előrejelzés bizonytalansága 16-tól jelentősen növekszik, az azonban már nagy valószínűséggel állítható, hogy egy hét múlva jelentősen hidegebb lesz, mint ma, télies fordulatot vesz időjárásunk!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Borítókép és térkép forrása: Wxcharts.com