Nő a téliesebb idő valószínűsége a folytatásban!

Nő a téliesebb idő valószínűsége a folytatásban!

Nő vagy férfi, egye fene, a lényeg, hogy egyre kisebb a bizonytalansága annak, hogy a hónap második felében már téliesebb lesz az idő.

Köd, hideg, anticiklon…fujj idő:

A jövő hét első napjai tartják magukat a már megszokott unalmas és szürke időhöz. Felettünk anticiklon lesz, ami kedvez a párás, ködös időnek. Nagy csalódás, hogy miközben fölöttünk enyhe levegő helyezkedik el, az ország egy részén a rétegfelhős, ködös időjárás miatt semmit nem érzünk majd belőle. Ahol fel tud szakadni a felhőzet, ott 10 fok fölé melegszik a levegő, míg a borús tájakon 5 fok körüli maximumok lesznek. A Dunántúlon esetleg megélénkülő szélben nagyobb az esélye a köd felszakadozásának, de sajnos olyan igazi “ködszaggató” szélvihar nem érkezik.

Hiában lesz enyhe idő a magasban, a ködös tájakon marad a hideg. (GFS)

Indul a fejfájós szezon, jönnek a frontok:

Aztán csütörtökön megtörténhet a csoda. Egy hidegfront érkezik, ami nagy csapadékot nem hoz magával, ám némi szelet azt igen. Hiába lesz a magasban 6-8 fokkal hidegebb, a front mögött végre felszakadozik a felhőzet és a változóan felhős időben országszerte 10 fok körüli enyhe idő lesz. Szombaton és vasárnap, akár 15 fokot is mérhetünk, bár reggel néhol köd képződhet a magasban történő erőteljes melegedés miatt.

Csütörtökön este fagyos levegő érkezik a magasban, mégsem lesz hidegebb. (ECMWF)
Hétvégén kifejezetten enyhe levegő érkezik délről (ECMWF)

Egy messzi-messzi galaxisban…ahol a tél az úr:

Nos, ez nem kifejezetten hazánkra értendő, hiszen egyelőre nem sok esélye van az igazi zord, havas időnek, de csepeghet hozzánk is a télies hangulatból. Sajnos a frontérzékenyeknek nem fog tetszeni a jövő hétvégét követő időjárás, amennyiben a modellek által prognosztizáltak bekövetkeznek, hiszen az atlanti ciklongenezis aktiválódik, ami számunkra frontokat és a hidegebb levegő leszakadását jelentheti. Ebben a helyzetben benne van a hó és a télies hideg is, de tekintettel arra, hogy a ciklonok pályáján áll vagy bukik a dolog, sokkal enyhébb kimenetelnek is megvan az esélye, noha most a számítások súlypontja inkább az átlagnál valamivel hidegebb felé billen.

A november 22-re vonatkozó magassági hőmérsékleti értékek. Fagyos levegő érkezhet. (ECMWF)
A november 22-re vonatkozó magassági hőmérsékleti értékek. Fagyos levegő érkezhet. (GFS)
Az átlagtól való eltérés, azaz anomália térkép a GFS alapján. Néhány fokkal átlag alatti hideggel számol a modell.

Amit érdemes megvizsgálni az a fáklya-diagram, mely a GFS modell különböző számításait jelöli. Ugyan látható, hogy a szórás az idő előrehaladtával növekszik, mégis elég szemléletes. A vastag piros vonal a sok éves átlag hőmérsékletet jelöli, a vastag zöld az operatív, nagy felbontású számítás, ami úgymond a legrészletesebb információkat adja. A fenti térképek is ezt tükrözik. Illetve ami még számunkra lényeges és ilyen hosszú intervallumban leginkább mutatós, az a vastag fehér, ami az összes számítás átlagát jelöli. Ezen jól látszik, hogy a meglehetősen nagy szórás ellenére a lehűlés valószínűsége elég biztos, csupán a mértéke nem.
Az alsó vonalak a csapadékot jelölik. Sajnos országos jelentős csapadéknak egyelőre nem túl magas a valószínűsége!
Érdemes a friss előrejelzéseket követni, hiszen minél közelebb kerülünk, annál pontosabb képet kapunk!

Tél folytatás hideg
forrás: wetterzentrale

A mai időjárás részletesen itt olvasható!

térképek: wxcharts